Het relatief nieuwe wetenschapsgebied neuro-economie wordt vanaf nu beoefend op de EUR. Het instituut voor sales en account management (ISAM, gelieerd aan de EUR) is een nieuwe afdeling gestart die zich hiermee zal bezighouden. In september volgt ook een minor neuro-economics.

Neuro-economie is een interdisciplinair onderzoeksveld, waarin economie, psychologie, genetica en neurowetenschappen samenkomen, legt directeur van ISAM professor Willem Verbeke uit. “Vooral de laatste vijf jaar zie je deze nieuwe tak opduiken binnen de economie. Wij springen hier direct op in.” Experimenteel economen hebben al een basis gelegd, maar neuro-economics gaat verder in het gebruikmaken van kennis uit de cognitieve neurowetenschappen, onder meer door het toepassen van eeg- en fMRI-scans.

Beslissing nemen met emotie

“Het is voor ons interessant om te bekijken hoe het brein werkt tijdens economische besluitvorming”, zegt Verbeke. “Economische beslissingen, zoals bijvoorbeeld gemaakt door sales professionals, zijn vaak niet enkel rationeel maar grotendeels ook emotioneel. Dat laatste is een voornamelijk onbewust proces. Daarom gebruiken we de fMRI om deze achterliggende denk- en voelprocessen te onderzoeken.”

Uit onderzoek is gebleken dat niet alle sales professionals in staat zijn om zich in het perspectief van de klant te verplaatsen. Verbeke: “Uit ons onderzoek blijkt dat sommige sales professionals licht autistisch zijn. Ze zijn zich er niet van bewust dat ze nogal houterig en egocentrisch overkomen bij klanten. fMRI-onderzoek brengt aan het licht waarom.”

Het ISAM ontwikkelt momenteel ook een minor neuro-economics. Hiermee houden Verbeke en aio Roel Dietvorst zich nu bezig. In september 2009 zal dit onderwijsprogramma voor het eerst worden aangeboden door de faculteit economie. MM