Zeventig studenten bezochten op dinsdag 10 februari de Rotterdamse haven. De Harbourday maakt deel uit van de Erasmus Recruitment Days (ERD) die nog duren tot en met 18 februari.

De Rotterdamse haven is voor veel studenten een plek waar studenten niet vaak komen, zo blijkt uit enige navraag. “Ik zie de haven alleen als ik over de Erasmusbrug fiets”, geeft derdejaars economiestudent Erik Berning toe. Door vandaag kennis te maken met de wereld van water en schip raken studenten enthousiast over werken in de haven, zo is de bedoeling van de dag.

EUR-studenten zijn daar namelijk hard nodig. Dat meldt Jaap Luikenaar, directeur van het educatief informatiecentrum van het Havenbedrijf. “Met jullie kunnen we in deze economische crisis de omslag te maken.” Volgens Luikenaar is er veel werk op het gebied van bedrijfseconomie, bestuurskunde en rechten. “De haven de wereld in het klein. Ieder beroep is er te vinden”, zet hij zijn woorden kracht bij.

Broekman Group

Na het bezoek aan het Havenbedrijf worden de studenten per bus naar het volgende bedrijf vervoerd. Bij de Broekman Group, bekend van onder meer het wagenpark naast de A15 in de buurt van Rozenburg, vergapen de studenten zich aan de dertigduizend auto’s, die staan te wachten op verder transport.

De gids Hans Vosselmans neemt de studenten mee naar de Special Products afdeling. Over hun zwarte pakken dragen de studenten nu een oranje veiligheidsjack. In de opslagloods aan het water liggen grote stapels metalen. Uit vragen als ‘hoe zwaar is het metaal en waarom ziet het er zo uit?’, blijkt dat deze omgeving duidelijk nieuw is voor studenten.

Dag oppervlakkig

Tijdens de borrel rijst de vraag of studenten nu weten wat zich in de haven afspeelt. Tweedejaars economie Laurens Schiebroek vindt van wel, maar had al wat voorkennis. “Ik wil later graag in de haven gaan werken, dus heb me er al een beetje in verdiept.” Wel vraagt hij zich af wat bedrijven willen van EUR-studenten. “Voor welke functie willen ze ons, welke opleiding is daarvoor nodig? Ik weet het niet.” JL