Studiekeuze: appeltje eitje?

Op eens is daar de vraag: wat wil je gaan studeren? Uit onderzoek blijkt dat één op de drie vwo’ers de verkeerde universitaire opleiding kiest. Zij switchen vervolgens van studie of verlaten de universiteit voorgoed. Hoe vergaat het de EUR-studenten tot nu toe?

Lizaima da Costa Gomez, derdejaars rechten

“Het was een makkelijke studiekeuze voor mij. Ook als je het me nu zou vragen, blijft het antwoord rechten. Mijn vastberadenheid komt door de lange aanloop naar deze studie. Ik woonde vroeger op Curaçao en mijn vader was daar jurist. Al gauw volgde ik zijn voorbeeld: ik zou rechter of advocaat worden. Hiervoor moest ik naar de universiteit van Curaçao waar deze opleiding werd gegeven. Probleem is dat de universiteit een meisje met havo-diploma niet toelaat. Zodoende ben ik naar Nederland gegaan om via het hbo alsnog een universitaire opleiding rechten te volgen. En nu ik eindelijk hier ben, kan ik niets bedenken om mijn missie te staken.”

Owen Zachariasse, zesdejaars financial managment

“Ik vond het kiezen van deze masteropleiding niet zo moeilijk. Ik zocht naar een universiteit met een groot aanzien op gebied van financial management. Al snel kwam ik bij de Erasmus Universiteit uit. Bijkomend voordeel was dat ik al een paar vrienden had die op deze universiteit zaten. Informatie genoeg dus. Ondanks hun toch al positieve verhalen verraste deze universiteit me in positieve zin. De organisatie is hier beter dan op mijn oude universiteit in New York en je hebt hier meer contact met de docenten. Op een schaal van één tot tien geef ik Rotterdam een negen.”

Dominik Schunack, eerstejaars bedrijfskunde

“Mijn studie valt me toch wel tegen. Dat ligt niet aan de moeilijkheid ervan, maar de studiestof is me te droog. Ik mis het menselijke aspect binnen de opleiding bedrijfskunde. Tot nu toe krijg ik alleen colleges over zaken als wiskunde en statistiek. Maar goed, misschien ligt het wel aan mijn voorbereiding. Ik heb geen open dagen bezocht; ik keek alleen naar wat er op de website van de opleiding stond. Of ik nu ga stoppen? Waarschijnlijk niet; eenmaal begonnen wil ik de studie ook afmaken en mijn diploma ontvangen. Daarna kan ik altijd nog een andere studie volgen. Eentje die ik eigenlijk meteen had moeten kiezen: internationale politiek.”