Dag der gedichten?

Op 29 januari staat de campus in het teken van het gedicht. Docenten verwelkomen studenten met een eigen voordracht en in campuskroeg De Smitse is ‘s avonds poëzie te horen. Leuk toch zo’n gedichtendag

Madhvi Ramparichan, tweedejaars Nederlands recht

“Hmm, het is vandaag dus gedichtendag. Nou dat wist ik echt niet. En gisteren is ook nog eens de Dichter des Vaderlands gekozen? Het is allemaal langs me heengegaan. Maar niet uit desinteresse, nee ik vind een gedicht met een persoonlijk onderwerp wel mooi. Met Sinterklaas probeerde ik ook altijd de klassieke opener ‘Sint zat te denken, wat zal hij nu weer schenken’ te vermijden. Toch moet ik de mensen in het Dichterscafé vanavond teleurstellen: ik kom niet. Ik ga liever naar huis.”

Loyd Oron, docent boksen en conditietraining in het sportcentrum

“Vandaag gedichtendag? Nee, dat wist ik niet. De communicatie op deze universiteit faalt dus weer eens. En dat is jammer, want ik vind een gedichtendag wel een mooi idee. Niet uit eigen belang; zelf heb ik me nooit verdiept in de poëzie. Ik houd me bezig met een andere vorm van kunst, namelijk sport. Maar er zijn genoeg mensen die wel iets met gedichten hebben, dit geldt ook voor jongeren. In mijn tijd als jongerenwerker probeerden we dropout-kids via poëzie weer op het rechte pad te krijgen. En ik heb het zien werken. Volgens mij kunnen jonge mensen deze vorm van uiten nog steeds waarderen. Niet alles hoeft rap te zijn.”

Roger Bindels, vierdejaars psychologie

“Is het vandaag gedichtendag op de universiteit? Ok, dat is nog eens nieuws. Nee, ik heb er voor de rest nog niets over gehoord. Docenten gaan tijdens hun colleges gedichten voordragen? Nou, dan wens ik de mijne veel sterkte. Statistiek noem ik nou niet echt een poëtisch onderwerp. Maar het is in ieder geval wel leuk dat er aandacht wordt besteed aan het gedicht. Persoonlijk vind ik dichten een mooie vorm van expressie. Er moet ook niet oubollig over worden gedaan. Poëzie heeft net als de schilderkunst in deze tijd gewoon bestaansrecht. Het mooiste gedicht voor mij?” Grijnzend: “Dat zijn natuurlijk de werken van Bindels. Ja, ik heb zelf ook wel wat aan dichten gedaan. In mijn werk stond het verstrijken van de tijd centraal.”