Uit een enquête van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) blijkt dat een op de drie studenten in de regio Rotterdam nog geen OV-chipkaart ontving. Op D-Day -29 januari- ondervroeg de LSVb 371 studenten op de Erasmus Universiteit.

Van deze groep wachtten nog honderd studenten op de chippas. Dit terwijl de RET beloofde dat alle studenten in de regio voor 29 januari een chippas zouden hebben ontvangen. “De afspraken zijn niet nagekomen”, aldus LSVb-penningmeester Wimar Hebels die de campus bezocht.

De LSVb wil met de enquête een signaal afgeven aan het bedrijf dat de chipkaart verspreidde, Trans Link System. “Met de komst van de OV-chipkaart werd ons als LSVb verzekerd dat de verspreiding goed zou verlopen. Dit is ook de reden waarom wij de afschaffing van de strippenkaart toestonden. Maar als nu één op de drie studenten zonder pas zit, is dat een slechte zaak”, concludeert Hebels.

Andere klachten van studenten gingen over de wachttijden bij loketten en het gebrek aan informatievoorziening. Er loopt veel RET-personeel rond op de stations, maar vaak kunnen zij vragen van studenten onvoldoende beantwoorden. Enkele studenten gaven aan al meerdere keren een pasfoto te hebben ingeleverd, maar nog steeds niet te weten of de chipkaart wel naar hen opgestuurd zou worden. Ook zeiden enkele studenten een kaart met een verkeerde foto te hebben ontvangen.

Bovendien wisten studenten zonder chippas vaak niet dat zij tijdelijk een (gratis) kaart konden krijgen. Daardoor hebben zij extra kosten gemaakt. De LSVb-penningmeester betreurt dit, maar is wel tevreden over de manier waarop de RET de studenten zonder chippas vanochtend opving. “Zij konden deze ochtend gemakkelijk aan een tijdelijke OV-chipkaart komen via RET-verkooppunten op de grotere metrostations.” Met deze sleutelkaart gaan de metropoortjes alsnog open voor deze reizigers. Dit geeft de chiploze studenten de tijd om een eigen OV-chipkaart te ontvangen. JL