Steeds meer Utrechtse studenten die zich ziek melden voor een tentamen, moeten dat met een medische verklaring kunnen staven. De Landelijke Huisartsen Vereniging is er niet blij mee.

De ‘tentamenziekte’ komt het meest voor bij eerstejaarsstudenten, meldt het Ublad van vorige week. Om daar wat aan te doen verplicht een toenemend aantal Utrechtse opleidingen hun studenten een doktersverklaring te overleggen. Anders mogen ze niet meedoen aan de herkansing.

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging wentelt de Universiteit Utrecht het probleem te makkelijk af. “Bij ons weten is er geen overleg geweest met de Utrechtse huisartsen”, zegt woordvoeder Fulco Seegers. Hij begrijpt het dilemma van de universiteit wel, maar wijst erop dat dokters zich flink onder druk gezet voelen als studenten om zo’n verklaring vragen. “Zeker als dat achteraf gebeurt. Artsen kunnen dan niet meer met eigen ogen vaststellen of studenten wel echt ziek waren. Moet je een student geloven die zegt dat hij zwaar verkouden was?”

De LHV is ook bang dat studenten straks met elk wissewasje naar de huisarts gaan. “We hebben het al druk genoeg en laten ons liever niet gebruiken als een soort tentamenpolitie.” HOP