Vanaf volgende maand kunnen studenten die niet in Rotterdam wonen en wel studeren hier stage lopen en goedkope tijdelijke woonruimte krijgen. De actie Stage&Wonen is een initiatief van Student City, bestaand uit huisvester Stadswonen, uitzendbureau Studentalent en onderwijsinstellingen, in samenwerking met de gemeente. Betrokken wethouder Mark Harbers (Economie) is enthousiast.

Goedkoop wonen en een leuke stage. Hoe werkt dat? “Studenten kunnen Studentalent naar een stageplek laten zoeken. Als er een geschikte functie is gevonden en het bedrijf en de student een stageovereenkomst hebben getekend, krijgt de student maandelijks een vergoeding van 475 euro. Daarnaast zorgen wij voor een gemeubileerde kamer, die de student maar 250 euro kost. Stadswonen berekent iets lagere prijzen en de gemeente levert ook een financiële bijdrage.”

Het idee is om studenten hierheen te lokken? “Relatief veel Rotterdamse studenten wonen nog thuis. Wij willen ouderejaars kennis laten maken met de stad, verleiden, in de hoop dat deze hoger opgeleiden zich hier vestigen na hun studie.”

Hoe verleid je studenten? “We hebben tijdens deze pilot ruimte voor twintig studenten. Een aantal studentenambassadeurs zal leuke activiteiten organiseren en ze meenemen de stad in. Zo kunnen ontdekken dat dit een leuke studentenstad is.”

Maar Rotterdam ís toch helemaal geen studentenstad? “Qua aantallen studenten is het een van de grootste studentensteden, maar het heeft inderdaad niet het imago. Wij willen dat het product zichzelf verkoopt, dat studenten meemaken dat hier veel te beleven is. Het is puur een imagokwestie. Alleen door te ervaren kunnen vooroordelen worden ontkracht.” MM