Beloningen en vertrekpremies van topbestuurders zijn terecht hoog. De overheid mag zich niet met hun salarissen bemoeien. Dat vindt hoogleraar corporate governance Ingolf Dittmann, die vrijdag zijn oratie hield.

Volgens de Duitse professor eisen enkele excessen alle aandacht op van media en politici. In een interview met dagblad De Pers zei hij: ‘Ook ik vind dat sommige topmannen inhalig en onverantwoordelijk zijn geweest. Maar in de discussie mis ik the big picture. Draai het eens om: aandeelhouders gebruiken de hebzucht van topbestuurders ook om hen voor zich te laten werken.’

In hetzelfde interview vertelt Ditmann dat aandeelhouders uiteraard willen dat hun aandelen meer waard worden. ‘Dat gebeurt niet als de bestuursvoorzitter gewoon in zijn stoel blijft zitten en nooit een risico neemt. De beloning van bestuurders bestaat daarom voor het grootste deel uit variabele componenten: aandelen, opties en bonussen. Als de bestuurder het bedrijf goed leidt en de beurskoers stijgt, stijgt dus ook zijn beloning.’ Lees het volledige interview bij De Pers. MM