Later een ambtenaar?

Aanstormende afgestudeerden en starters werken het liefst bij het rijk. Dit blijkt uit onderzoek van Nobiles Media gedaan onder 1372 afstudeerders in Nederland. Zien Erasmus studenten zichzelf later ook graag terug bij de Nederlandse overheid?

Surya Pambudi, derdejaars international business

“Ik hoop later als ik hier klaar ben met mijn studie terecht te komen bij de centrale bank in Indonesië. Dit werk heeft een maatschappelijke kant, al maakt dit me niet zoveel uit. Bij banken in de private sector verleen je ook je diensten aan mensen. De goede pensioenregeling bij de centrale bank vind ik ook niet het belangrijkste aspect. In Indonesie krijg je automatisch veel geld als je gestopt bent met werken. De overheid gaat er namelijk vanuit dat jij als kind later voor je ouders zorgt. Nee, er is maar een reden: bij de centrale bank verdien je het meeste geld, 571 euro per maand. Bij banken in de private sector ligt dit ongeveer op 285 euro per maand.”

Roel Batelaan, derdejaars rechten

“Met mijn studie heb je veel mogelijkheden om bij de overheid te gaan werken, een functie bij het Openbaar Ministerie bijvoorbeeld. Toch lijkt het mij interessanter om aan de andere kant van het strafrecht, de advocatuur, te gaan werken. Vooral omdat je als advocaat duidelijk een partij kan kiezen. Bij het OM moet je toch meer afwegen. Je hebt een objectieve en ook mindere kritische rol. Qua inkomen als advocaat maak i k me geen zorgen, ondanks de huidige financiële situatie. Je ziet nu juist dat de samenleving juridiseert. In de toekomst is er dus genoeg werk voor mij.”