Tijdens een internationaal sollicitatiegesprek moeten we bewust zijn van onze eigen identiteit. Ja, zelfs de Nederlanders hoeven zich niet te schamen voor hun identiteit. Dit zegt Nannette Ripmeester, deskundige op het gebied van internationale arbeidsmobiliteit.

Op 17 december gaf zij op de Erasmus Universiteit een workshop internationaal solliciteren. Aan een twintigtal studenten legde zij uit dat je jezelf juist kunt onderscheiden met je eigen identiteit. “De vraag naar uniekheid neemt steeds meer toe. In een groter wordende wereld zijn culturele verschillen de manier om je in de arbeidsmarkt te onderscheiden. En ja, dit geldt ook je Hollandse wortels.”

Toch somde Ripmeester deze middag eerst een waslijst aan Nederlandse minpunten op. Zo valt onze gezonde Nederlandse directheid niet altijd goed in de rest van de wereld. De expert: “Wat Nederlanders als eerlijk en open zien, wordt in andere landen vaak uitgelegd als onbeschoft.”

Deze directheid komt ook terug in sollicitatiegesprekken bij Nederlandse bedrijven. Nederlandse recruiters zeggen letterlijk: noem eens drie dingen waar je slecht in bent. Waar in Engeland gevraagd wordt: noem een punt waarop je jezelf nog kan ontwikkelen.

Ook verbazen veel buitenlanders zich aan de Nederlandse managementcultuur. We willen altijd iedere mening aanhoren en hebben teamspirit hoog in het vaandel staan. Over dit fenomeen heeft Ripmeester een anekdote over een Japanse manager. Deze in Nederland werkzame manager mailt wel eens een idee door naar al zijn werknemers. Op deze mail krijgt hij dan vaak feedback meestal voorzien van kritiek. Probleem is, iedereen kan deze kritiek zien. De Nederlanders gebruiken altijd de reply-all knop. Dit is onbegrijpelijk voor de Japanner. Je zet iemand toch niet zo voor gek door zijn idee publiekelijk af te branden.

Is er dan nog hoop voor de Nederlanders? Jazeker, zegt Nannette Ripmeester, de culturele verschillen zijn geen eenrichtingsverkeer. Acceptatie door een andere cultuur heeft er vooral mee te maken in hoeverre een land een andere cultuur tolereert. In Japan bijvoorbeeld wordt verwacht dat jij je volledig aan hun cultuur aanpast. Maar in landen als Engeland en Ierland is de tolerantie voor een andere cultuur veel groter. Hier vallen Nederlanders met hun directheid gewoon goed. JL