Geen betuttelende ‘harde knip’

Minister Plasterk wil dat studenten bewuster voor een masteropleiding kiezen. Ze moeten niet langer uit gemak voor een doorstroommaster kiezen vanwege studieachterstand. Daarom wil de minister nu de maatregel ‘de harde knip’ invoeren. Studenten mogen pas aan een masteropleiding beginnen als ze hun bacheloropleiding volledig afrondden. Wat de vinden de Erasmus studenten zelf van de maatregel?

Vedrana Andric, tweedejaarsstudent Psychologie

“Ik snap het idee van de maatregel. Het zorgt voor een kortere studietijd waar de student uiteindelijk ook profijt van heeft. Alleen vind ik het plan nu te streng. Het is niet duidelijk waar de grens ligt voor de studieachterstand. Mag je met één vak achterstand wel door voor je master of zijn er echt geen uitzonderingen? Ik pleit voor een maximum studieachterstand van 25 procent voor al je bachelorvakken.

Toch ben ik het wel eens met Plasterk dat studenten bewuster over hun mastervak moeten nadenken. Alleen je kunt dit doel ook anders bereiken. Ondanks een studieachterstand zouden studenten juist masteropleidingen moeten kunnen volgen aan andere universiteiten in Nederland. Hiermee laat je de student actiever nadenken over zijn vervolgopleiding.”

Martijn van den Assem, docent Economie:

“Voor een docent lijkt het plan van Plasterk positief. Studenten krijgen er prikkels door om hun studie vlot af te ronden. In de klas hoef je als docent ook geen lesstof te herhalen voor studenten met een studieachterstand. Toch vind ik de ‘harde knip’ geen goed plan. Het weerhoudt de student ervan om alles uit zijn studententijd te halen. Studenten hebben door het plan minder tijd om bijvoorbeeld voorzitter te zijn van een studievereniging. Zo stuurt de maatregel de student op een schoolse manier aan. Ik vind dat de student zelf moet bepalen of hij wel of geen doorstroommaster wil gaan doen.”

Eva Hendriks, tweedejaars onderzoeksstudent aan het Tinbergen Instituut

“Nee, mij lijkt de ‘harde knip’ geen goede maatregel. Dat er meer druk achter je studie komt, is niet eens zo erg. Maar een heel jaar nietsdoen als je je bachelor niet hebt weten af te ronden, is gewoon irritant. Om dit op te vangen met een jaartje stage, is voor mij teveel regelwerk. Dit weegt voor mij uiteindelijk zwaarder dan de voordelen van het plan. Verder vind ik de bedoeling van het plan overbodig. Studenten die een masteropleiding aan een andere universiteit willen volgen, zorgen er zelf al voor dat ze hun bachelor zo snel mogelijk afsluiten. Ze hoeven hier niet nog eens toe worden gedwongen met een maatregel.”