Boerka’s verboden op EUR

Na een verbod van boerka’s op basis- en middelbare scholen, zijn nu ook de hogescholen en universiteiten aan de beurt. Op de EUR zijn boerka’s overigens al langer verboden. Wat vindt de EUR-student hiervan?

Lenny Koot (22), vierdejaars fiscaal recht

“Nu moet ik een heel politiek correct antwoord geven natuurlijk! Aan de ene kant vind ik het belangrijk dat je kunt zien hoe iemand eruit ziet, dat is met een boerka een stuk lastiger. Voor hetzelfde geld zit er een vent onder! Aan de andere kant moet iedereen lekker doen wat hij of zij fijn vindt, als dat betekent dat je een boerka aanhebt, dan moet dat maar. Er zijn ook genoeg mensen die petjes ophebben, daar wordt ook niets over gezegd. Ik heb hier op de universiteit nog nooit iemand met een boerka gezien, dus ik zie niet echt een probleem.”

(kopie 1)

Ian Brouwer (22), derdejaars geschiedenis

“Ik ben het wel met het verbod eens. Je moet gewoon open met elkaar kunnen communiceren en een bedekt gezicht is een behoorlijk obstakel. Of het goed is dat de EUR boerka’s al verboden heeft, valt over te twisten. Op die manier schop je gelijk mensen tegen het zere been, ze hadden misschien beter even kunnen wachten. Als het boerkaverbod landelijk verplicht wordt op universiteiten en hogescholen, gebeurt het op de EUR toch wel.”

(kopie 2)

Niels Snoep (18), eerstejaars rechten

“Ik vind het op zich wel goed dat mensen herkenbaar moeten zijn op een plek als een universiteit. De vraag is of het zover moet komen dat er ook echt een verbod op boerka’s komt, je hebt toch te maken met de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Hoofddoekjes mogen per slot van rekening nog wel.

Ik vraag me af of een boerkaverbod op de EUR echt nodig is. Hoeveel meisjes in een boerka gaan eigenlijk studeren? Maar de universiteit heeft natuurlijk wel het recht om zelf de regels te maken.”