OV-chipkaart slecht nieuws

Het heeft even geduurd, maar vanaf eind januari wordt de ov-chipkaart toch echt ingevoerd in het Rotterdamse openbaar vervoer. Geen strippenkaarten en zonekaartjes meer, alleen de ov-chipkaart is dan nog geldig. Wat vinden EUR-studenten van het nieuwe systeem?

Richard Veldhuizen (31), derdejaars geschiedenis

“Ik reis zelf vaak met het openbaar vervoer in Rotterdam en ben het absoluut niet eens met de invoering van de ov-chipkaart. Het is een project waar een bepaalde ambitie aan vooraf is gegaan, maar wat in de praktijk helemaal niet werkt. De RET heeft haar zin doorgedreven en wij als reizigers hebben het maar te slikken. Ook lijkt het mij ook erg onhandig voor toeristen, die geen idee hebben hoe het openbaar vervoer in Rotterdam werkt. Misschien heeft dit wel tot gevolg dat toeristen niet meer snel terugkomen naar Rotterdam en dat is weer heel vervelend voor gerelateerde bedrijfstakken, zoals de horeca. Ik ben van mening dat de ov-chipkaart gewoon afgeschaft moet worden.”

Kahan Demirkol (18), eerstejaars economie & bedrijfseconomie

“Nu ze het nieuwe systeem toch in gaan voeren, moeten we het maar accepteren. Ik heb zelf twee dagen geleden pas een ov-chipkaart aangevraagd, dus ik heb er nog geen ervaring mee. Maar ik heb er wel vertrouwen in. Ik kan me wel voorstellen dat het voor mensen van buiten Rotterdam heel lastig is; ze zouden het eigenlijk landelijk in moeten voeren. Voor toeristen zou er een ander systeem bedacht moeten worden, waardoor ook zij probleemloos met het openbaar vervoer kunnen reizen. Misschien een driezone-ov-chipkaart?”

Kristina Kebap (24), derdejaars psychologie

“Ik hoor eigenlijk alleen maar negatieve berichten over de ov-chipkaart. Als je vergeet uit te checken betaal je veel te veel en niet alle bussen hebben zo’n chipapparaat. Ik vind de ouderwetse strippenkaart gewoon het handigst, dan weet je ook van tevoren hoeveel je betaalt. Nu is het aan het einde van de rit maar afwachten hoeveel er van je ov-chipkaart wordt afgeschreven. Voor toeristen en mensen die van buiten Rotterdam komen zou er een mogelijkheid moeten zijn om gewoon een papieren kaartje te kopen.”