Burgernet goed initiatief

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burger en politie. Mensen die zich hiervoor opgeven kunnen smsjes verwachten met daarin de signalementen van bijvoorbeeld een vermist kind of een inbreker. Delftse studentenverenigingen hebben hun leden gevraagd zich op te geven voor Burgernet. Het ‘atypische leefritme’ van studenten zou de sociale controle verbeteren. Gaan EUR-studenten zich ook opgeven?

Ronnie Rombouts (22), vierdejaars bedrijfskunde

“Ik voel me niet geroepen om de orde in mijn wijk te bewaren, dus dit is niks voor mij. Daarnaast wil ik ook nog veilig de straat op kunnen, en ik vraag me af of dat nog kan als je er voor moet zorgen dat iemand achter slot en grendel verdwijnt. Ik denk dat je altijd in zwaar weer terecht komt. Als burger heb je minder bevoegdheden dan justitie; echt iemand aanhouden lijkt me lastig. Mensen die erg maatschappelijk betrokken zijn, zullen zich sneller opgeven dan ik.”

Bianca Heuser (22), vierdejaars bedrijfskunde

“Ik vind het een supergoed initiatief. Het is een goede zaak dat burgers hun eigen wijk in de gaten houden en op die manier hun steentje bijdragen. Ik vraag me alleen wel af hoe het gaat in een grote stad. Daar gebeurt meer dan in een dorp, zou je dan heel de dag door smsjes krijgen? Mijn moeder woont in Zuid-Beijerland en zij heeft zich er al voor opgegeven. Dus ik ben al een paar keer gewezen op sms’jes die mijn moeder kreeg, zodat ik ook weet waar de politie naar op zoek is.”

Barry Mulder (19), eerstejaars economie

“Ik zou me wel op kunnen geven voor het Burgernet, als ik daarmee kan helpen. Je bent dan ook oplettender, normaal gesproken weet je het niet eens als er een kind vermist wordt. Door de sms’jes weet je waar je op moet letten. Of het succesvol is moet natuurlijk nog blijken. De Engelse Madeleine McCann is ondanks alle media-aandacht nog steeds niet gevonden. Ik denk niet dat er een bepaald type is dat zich hiervoor opgeeft. Het is juist voor een breed publiek toegankelijk en er zullen veel mensen zijn die willen helpen.”