Aboutaleb als burgemeester goede keuze?

De kogel is door de kerk: Achmed Aboutaleb wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Hij wordt van vele kanten geroemd, maar er is ook veel kritiek geweest op zijn aanstelling. Wat vindt de EUR-student van Aboutaleb als nieuwe burgervader van de Rotterdammers?

Nabeel Siddiqie (27), post-master Register IT-Auditing

“Over de kritiek die er op hem is geweest kan ik alleen maar zeggen: ‘Waar hebben we het over?’ Rotterdam moet toch een burgemeester hebben, dus waarom niet hij?

Ik denk dat Aboutaleb zich als staatssecretaris goed heeft geprofileerd, en correct heeft gehandeld rondom alle commotie van zijn burgemeesterschap. Mede daardoor heb ik er vertrouwen in dat hij een goede burgemeester zal zijn. Hij zet zichzelf niet neer als Marokkaan, maar als Marokkaan en Nederlander. Dat vind ik erg belangrijk.

Wat betreft de ontwikkelingen in het hoger onderwijs denk ik dat Rotterdam al een paar jaar op de goede weg zit. De EUR staat internationaal steeds beter aangeschreven en dit proces moet gewoon doorgezet worden.”

Martin Steegmans (19), tweedejaars geschiedenis en Niels Kok (23), vijfdejaars criminologie

Niels: “Rotterdam is een multiculturele stad, dus het verhaal van de twee paspoorten zou geen issue moeten zijn. Ik denk dat Aboutaleb goed kan fungeren als rolmodel voor de Marokkaanse gemeenschap. Jongeren van Marokkaanse afkomst kunnen zich met hem identificeren en hopelijk beseffen ze hierdoor dat ze wat kunnen bereiken in Nederland. Aboutaleb zegt waar het op staat en is ook kritisch ten aanzien van zijn eigen bevolkingsgroep, daar is de integratie mee gediend.”

Martin: “De mensen die kritiek hebben op Aboutaleb moeten hem eerst een eerlijke kans geven. Op basis van zijn verdiensten in het verleden kun je wel zeggen dat hij de juiste persoon is voor de functie van burgemeester. Wat hij voor de studenten in Rotterdam kan betekenen? Zorgen voor een McDonalds in de Winkelstraat op de campus!”

Niels: “Rotterdam zou zich wel meer kunnen profileren als studentenstad. Dit is natuurlijk wel een proces van meerdere jaren, maar het mag wel iets meer. Er zijn in Rotterdam niet zoveel kroegen en winkels die zich richten op studenten, wat bijvoorbeeld wel het geval is in Utrecht.”

Bob In Het Veld (18), eerstejaars geschiedenis

“Ik ben persoonlijk niet zo PvdA-gezind, maar ik denk dat Aboutaleb juist omdat hij Marokkaans is, een goede leider van Rotterdam kan zijn. Misschien dat de ‘echte’ Rotterdammers die hier al hun hele leven wonen er minder blij mee zijn, maar zij moeten denk ik eerst maar afwachten hoe het gaat. Ik vind het jammer dat Opstelten weg is. Dat vond ik een hele charismatische man, en Aboutaleb is dit in mijn ogen minder. Ik denk dat het goed is dat de keuze van een burgemeester niet bij het volk ligt. De meeste inwoners van een stad hebben toch te weinig inzicht om een goed beargumenteerde keuze te maken en dat is wel belangrijk.”