Studeren in buitenland kan prijzig zijn

“Wil je volgend jaar september een buitenlandse master volgen, dan zal je nu al moeten beginnen met de voorbereiding op dit avontuur. Je hebt een goede studiebeurs nodig en moet beschikken over sociale vaardigheden”, aldus Erik van den Berg van het Student Exchange Center Fulbright. Hij zei dat woensdag 10 december tijdens een bijeenkomst over studeren in het buitenland.

Op het evenement kwamen zo’n veertig bachelorstudenten af. Een opvallend groot deel van hen wilde naar Amerika. Volgens Van den Berg hangt hier wel een prijskaartje aan. “De aanmeldingskosten om een studiejaar te volgen aan een ‘middelgrote’ Amerikaanse staatsuniversiteit bedragen rond de 30.000 dollar.” Dit tot schrik van vijfdejaarsstudent Widad Shrekei: “Ik had niet verwacht dat de kosten zo hoog waren.”

Dé manier, volgens Van den Berg, om aan zoveel geld te komen, is het aanvragen van een studiebeurs. Zo verleent het Fulbright Center beurzen aan studenten die naar Amerika willen.

Adviseur Van den Berg benadrukte dat studenten wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen om zo’n beurs te krijgen. “Wij geven geen geld aan studenten met een gebrek aan sociale vaardigheden, ook al hebben ze veel negens op hun lijst staan.”

Een andere spreker, Nannette Ripmeester, beklemtoonde dat Nederlandse studenten vooral op hun directheid moeten letten. Volgens haar wordt die directheid in andere landen ervaren als bot, of – nog erger – als onbeschoft. Ripmeester werkt voor de organisatie Expertise in Labour Mobility. Dit bedrijf specialiseert zich in werken in het buitenland. JL

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.