Rotterdam is de meest homovriendelijke studentenstad van Nederland, volgens onderzoek dat het tijdschrift voor lesbische, homo- en biseksuele jongeren Expreszo heeft verricht. De grote verliezer is volgens dit onderzoek Delft.

De redactie van het blad heeft onder meer alle uitgaansgelegenheden voor homo’s van dertien grote studentensteden onder de loep genomen. Tevens is kritisch gekeken naar onder andere het aantal homo-organisaties en homofobe incidenten.

“Je studententijd gaat behalve om studeren natuurlijk ook om plezier maken”, zegt de redactie in een toelichting op het onderzoek. “Het is voor aankomende studenten interessant om te weten hoeveel gay uitgaansplekken er zijn per stad. Maar ook of je veilig hand in hand over straat kan gaan, is belangrijk.”

De cijfers die de afgelopen maanden over homogeweld zijn gepubliceerd, zijn de aanleiding om de homodiscriminatie in steden nader te bekijken. Zo blijkt een op de tien discriminatiemeldingen geweld tegen homo’s te omvatten, meldt Expreszo. Daarom informeerde de redactie bij verschillende lokale homobelangenorganisaties en de politie om de veiligheid in de dertien steden in kaart te brengen. “Net als iedereen moet een homoseksuele student lekker zichzelf kunnen zijn”, vindt de redactie. MM