Patiënten met migraine kunnen met behulp van zelfmanagementtrainingen naderende migraineaanvallen voorkomen en verminderen. Dit concludeert Saskia Mérelle in haar proefschrift waarop ze 3 december promoveerde.

Naar schatting telt Nederland twee miljoen mensen die kampen met migraine, een chronische aandoening van de hersenen die wordt gekenmerkt door hevige aanvallen van hoofdpijn.

De huidige behandelmethodes zoals medicatie en/of gedragstherapie blijken effectief in het verminderen van de frequentie van migraineaanvallen. Desondanks krijgen veel migrainepatiënten geen adequate behandeling, omdat bij hen geen goede diagnose gesteld wordt of omdat zij niet de juiste medicatie toegediend krijgen. Ook het bezoeken van een psycholoog is voor velen een drempel, omdat patiënten vaak denken dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de migraine.

De promovenda richtte haar onderzoek op zelfmanagementtrainingen. Deze worden gegeven door mensen die ervaring hebben met het zelf reguleren van migraineaanvallen. Hiermee wilde zij de drempel voor patiënten verlagen iets aan hun probleem te doen. De trainingen vormen een nieuwe methode om de eerste tekenen van een migraineaanval te herkennen en erop te anticiperen. Uitputting en te weinig eten en drinken kunnen bijvoorbeeld een aanval veroorzaken. Als patiënten zich hiervan bewust zijn, kunnen zij hierop inspringen en de aanval voorkomen.

Ook oefenden zij tijdens de training te ontspannen, omdat dit kan helpen een aanval te onderdrukken. Volgens Mérelle heeft een aanval namelijk vaak een psychologische oorzaak.

Na de zelfmanagementtraining nam bij 35 procent van de patiënten de migraineaanvallen met meer dan de helft in aantal af. In vergelijking met gedragstherapie door professionals, de klinisch psychologen, is dit resultaat bescheiden, maar de psychologische effecten van de training doen niet onder voor gedragstherapie. Met andere woorden, patiënten die zelfmanagementtrainingen volgen bij ‘migrainetrainers’ ervaren net zo veel controle over hun migraineaanvallen als patiënten die worden behandeld door psychologen. Het voordeel van de trainingen in groepsvorm is dat de drempel veel lager ligt om deel te nemen. Na een half jaar bleken deze gunstige effecten van de training nog steeds aanwezig. LS