Hoe ga je om met een zwangere vrouw die haar baby wil laten weghalen? Deze vraag stond woensdagavond centraal in de debatserie Medisch Ethische Dilemma’s. Vooraf werd de Roemeense film 4 Months, 3 Weeks, 2 Days getoond. Slechts een tiental medische studenten kwam opdagen in de collegezaal van het Erasmus MC.

Het verhaal van deze film gaat over abortus in Roemenië rond 1987 ten tijde van het Ceauşescu-regime. Onder zijn bewind was abortus verboden. Plegers van abortus konden rekenen op lange gevangenisstraffen. Debatleider en docent Ethiek aan het Erasmus MC Jannie Aartsen legt uit dat om deze reden ook voor de film is gekozen. “In Nederland zien we abortus als normaal. Wij willen met deze film juist laten zien dat onze situatie vrij uniek is vergeleken met Oost-Europese landen.”

De medische studenten kregen gisteravond een rauw beeld van abortus te zien. De zwangere hoofdrolspeelster krijgt op een hotelkamer met behulp van een illegale arts een sonde in haar baarmoeder gestopt. Een tijd later ligt de foetus in een plasje bloed op de badkamervloer. Voor deze dienst wil de arts naast een financiële vergoeding ook naar bed met de zwangere studente. Uiteindelijk offert haar vriendin zich hiervoor op. Voor de toekomstige dokters in de zaal is deze situatie ondenkbaar. De studenten vinden het moeilijk te begrijpen dat de hoofdrolspelers zoveel moeite moeten doen voor de behandeling en dat ze die uiteindelijk ook doorzetten. Een Taiwanese studente in de zaal geeft aan: “Je beseft dat Nederland een goed land is.”

Toch stellen de studenten ook het Nederlandse abortus beleid ter discussie. Ze leggen uit dat het geen ‘U vraagt, wij draaien’-show moet worden voor de arts. De patiënt moet duidelijke redenen hebben voor de operatie. Hierbij pleiten vooral de mannelijke studenten ervoor dat ook de man in het abortusoverleg moet worden betrokken. Volgens de huidige Nederlandse wetgeving heeft deze op dit moment geen medezeggenschap in de beslissing. De vrouwen in de zaal kunnen zich daarentegen wel in dit beleid vinden. Ze geven aan dat de vrouw het kind draagt, waarmee de beslissing haar verantwoording is. JL