Na aandringen van zowel linkse als rechtse politici heeft minister Plasterk alsnog besloten om een boerkaverbod in te voeren op hogescholen en universiteiten. Aanvankelijk wilde hij de gezichtsbedekkende kleding alleen verbieden in het basis- en voortgezet onderwijs.

In het hoger onderwijs studeren volwassenen, zei hij, en die moeten er samen met de hogescholen en universiteiten uitkomen. De instellingen hebben genoeg mogelijkheden om de boerka zelf te verbieden, als ze daar behoefte aan hebben. Na een verzoek vanuit de Tweede Kamer werd het onderwerp besproken onder de politici. Daar maakten parlementariërs van linkse en rechtse partijen eendrachtig gehakt van Plasterks nuance, ook zijn eigen PvdA. Hoe moet het dan met mondelinge tentamens? Hoe moet een pabo-student in een boerka stagelopen? Dus komt het verbod er alsnog. 

Alleen begrijpen de universiteiten en hogescholen niet waarom. “Het verbod lost niets op, want er is geen probleem”, aldus de Vereniging van Universiteiten VSNU. Maar de VVD vindt juist de symboliek van het verbod belangrijk. “Wij zouden de boerka het liefst helemaal verbieden”, zegt de woordvoerder van partijleider Mark Rutte, “omdat die symbool staat voor de onderdrukking van de vrouw. Wat dat betreft zijn PvdA en CDA een beetje hypocriet, want een algemeen boerkaverbod steunen zij niet.” 

Aan de EUR is de boerka overigens al langer verboden. MM/HOP