Met StudentCar of CampusCar kunnen studenten en medewerkers van de EUR voor korte ritjes gebruik maken van een auto op de campus.

Deze nieuwe invulling van het begrip car-sharing is bedacht door masterstudenten Entrepreneurship Sjoerd Geurts, Maarten van der Sanden en IBA-student Stefano Orowitsch. Zij merkten dat studenten behoefte hebben aan een auto voor het doen van boodschappen, een bezoek aan een bedrijf op een afgelegen bedrijventerrein, of een ritje naar pa en ma in het weekend. Een student is graag mobiel, maar het openbaar vervoer is niet altijd toereikend en een eigen auto voor studenten te duur. Daarom biedt StudentCar uitkomst.

Geurts benadrukt het gemak van car-sharing voor buitenlandse studenten die geen OV-jaarkaart hebben. Zij kunnen de auto gebruiken voor het maken van uitstapjes of het ophalen van familie of vrienden van het vliegveld. Voor medewerkers van de EUR kan de CampusCar gebruikt worden voor afspraken off-campus.

Om gebruik te maken van de auto moeten studenten en medewerkers lid worden van ofwel StudentCar als CampusCar. Een jaarabonnement kost studenten honderd euro, medewerkers betalen 120 euro. Organisaties en faculteiten kunnen één abonnement nemen waarop maximaal vijf personen samen een auto kunnen delen. De kosten per uur bedragen 3,70 euro en zestien eurocent per gereden kilometer. Reserveren gaat via internet.

De tarieven en het niet rekenen van borg zijn voordelen van Student- en CampusCar in vergelijking met andere bekende aanbieders van car-sharing. Inkomsten worden namelijk ook gehaald uit reclame in en op de auto.

Met dit initiatief willen de ondernemende studenten bijdragen aan een groenere campus en stad. Het Rotterdam Climate Initiative is enthousiast over hun plan en is de eerste partner die op de auto’s adverteert. Het ondersteunt hiermee de missie van StudentCar om de CO2-uitstoot in Rotterdam te reduceren. De auto, een Toyota Aygo, is onder andere gekozen vanwege het zuinige brandstofverbruik. Geurts denkt dat het goed is om studenten kennis te laten maken met car-sharing: “Nu zijn ze nog niet ‘verwend’ met een eigen auto. Als ze later een auto nodig hebben, denken ze hopelijk eerder aan het delen van een auto.”

In Rotterdam zijn momenteel twee standplaatsen voor de auto’s van StudentCar: centraal op campus Woudestein en in de Struisenburgdwarsstraat ter hoogte van het International House en studentenhuis de Blauwe Molen. LS

Voor meer informatie: www.studentcar.nl