Vanaf 15 september gaat de EUR strenger controleren of fietsen wel in de stalling worden gezet. Zo niet, volgt een ‘wielklem’.

Kom jij met de fiets naar je colleges? Dan wordt het vanaf nu goed oppassen waar je deze neerzet. Wie zijn of haar fiets niet in het hok, maar tegen een lantaarnpaal of bankje zet, kan vanaf maandag 15 september een ketting om zijn vehikel verwachten. Het kost vervolgens 7,50 euro om de tweewieler terug te krijgen.

De EUR is een actie begonnen om ervoor te zorgen dat iedereen hun fiets netjes in de fietsenstalling parkeert. Alle fietsen die voor in- en uitgangen staan geplaatst, dan wel op andere plaatsen waar voorbijgangers er hinder van kunnen ondervinden, kunnen een ketting tegemoet zien. Persvoorlichter van de EUR Yvette Nelen vertelt: “Vooral voor de nieuwe studenten zijn de regels misschien nog niet helemaal duidelijk; met deze actie willen we ervoor zorgen dat niemand zijn fiets meer fout parkeert.” Volgens Nelen is er genoeg ruimte om je fiets te parkeren, al lijkt dat het op het oog niet zo. “Sommige stallingen staan dichtbij een gebouw en zijn heel populair. Andere stallingen iets verder weg blijven echter leeg.”

Angelika Geronymaki (22), derdejaars Algemene Cultuurwetenschappen, heeft al een keer een waarschuwing gehad. “Het was echt op zo’n eerste schooldag, veel drukker dan normaal. Toen ik geen plek in de fietsenstalling kon vinden, heb ik mijn fiets tegen een paal gezet. Ik was eerlijk gezegd een beetje verbaasd, want ik wist niet dat de universiteit hier zo streng tegen optreedt. Zelf heb ik geen last van foutgeparkeerde fietsen.”

Sommige studenten zijn van mening dat de fietsenstallingen onhandig over het terrein verdeeld zijn. Als er bijvoorbeeld tentamens zijn in het M-gebouw, is het daar ontzettend druk, terwijl er juist de minste plek is om je fiets neer te zetten.

Tref je een ketting om je fiets aan, dan kun je bij de beveiligingdienst in de centrale beveiligingsloge (W-gebouw) terecht om te betalen en kun je daarna je fiets weer meenemen. Vanaf de dag dat de ketting geplaatst is, heb je twee weken de tijd om je te melden. Heb je na twee weken niet betaald, dan kan je fiets in opdracht van de complexbeheerder worden verwijderd en als ‘onbeheerde zaak’ aan de politie worden overgedragen.