Een aantal internationale studenten bivakkeert bij kennissen op de bank, in een jeugdherberg of in een tourcaravan. Want studentenkamers in Rotterdam zijn niet geregeld of veel te duur.

Door ‘chaos’ in de communicatie tussen kamerbureau Stadswonen en de universiteit, hebben niet alle buitenlandse studenten een kamer toegewezen gekregen. De Erasmus Universiteit moest dertig tourcaravans beschikbaar stellen voor studenten, op de Stadscamping in het noorden van Rotterdam.

De international offices van de verschillende faculteiten, die de binnenkomende studenten begeleiden bij hun aanmelding, meldden bij aanvang van het collegejaar veel klachten. Het kamerbureau Stadswonen, waaraan de EUR de huisvesting voor exchange-studenten dit jaar voor het eerst heeft uitbesteed, kon aan zeker vijftig gaststudenten geen kamer bieden. In de laatste weken van augustus waren er nog meer buitenlandse studenten zonder zicht op een kamer.

Het levert andere hachelijke situaties op: Een buitenlandse student bij sociale wetenschappen zocht zelf naar een kamer. Om verzekerd te zijn van een dak moest hij zijn eerste huur op een rekening storten. Die rekening bleek Nigeriaans. Weg centen, geen huis.

Uit rondvraag onder studenten blijkt dat ook velen een kamer weigerden: ze kregen een aanbod van een kamer voor 625 euro, nabij vliegveld Zestienhoven. Een te hoge prijs, zeggen ze. Ook heeft Stadswonen de eis om een minimale periode van drie maanden in het studentenhuis te blijven. Dat schrikt ook af. Na een maand een minder dure kamer nemen kan niet.

Over de vermeende ‘hoge prijs’ van de kamers zegt Stadswonen dat wonen tegenwoordig ‘nu eenmaal een hogere prijs heeft’. Bovendien zijn de kamers volledig ingericht. Ook moet de zogenaamde leegstand worden doorberekend: kamer moeten immers beschikbaar blijven voor de internationale studenten die maar tijdelijk huren.

De universiteit vangt maar een klein deel van deze kosten op. Stadswonen voelt zich daarom gedwongen om de leegstandkosten door te berekenen aan de studenten.

 “Niemand is dakloos”, maar toch spijt het Kees van Rooijen, van het College van Bestuur van de EUR, dat een aantal studenten intrek moest nemen in caravans. “Er zijn dingen mis gegaan in de communicatie, waardoor er niet goed geanticipeerd is op de huisvesting.” Hij hoopt dat het F/G-gebouw, goed voor 110 extra wooneenheden voor buitenlandse studenten, dan eindelijk toch in gebruik mag genomen. Ingebruikname liep al twee jaar vertraging op door vergunningperikelen.

Zie ook donderdag het achtergrondartikel in EM.