Het Erasmus MC zal in september 2009 beginnen met de bouw van een nieuw Onderwijscentrum. Het centrum moet in 2011 voltooid zijn.

In het Onderwijscentrum zullen alle onderwijsactiviteiten van het universitair medisch centrum samengebracht worden. Het huidige gebouw is 42 jaar oud en voldoet niet meer aan de eisen van een modern onderwijsgebouw. Zo mist het een centrale ontmoetingsplaats en zijn er te weinig voorzieningen voor het grote aantal studenten.

Het Rotterdamse bureau Claus en Kaan Architecten, dat getekend heeft voor het ontwerp, heeft zich het volgende doel gesteld: ‘Het creëren van een inspirerende learning environment waar de student zich thuis voelt, zich door interactie met andere studenten en docenten professioneel vormt en zich optimaal ondersteund weet door moderne, state-of-the-art onderwijsfaciliteiten’.

Het hart van het ontwerp is het onderwijsplein. Het bestaande binnenplein zal overkapt worden en er zullen honderden werk- en studieplekken worden gerealiseerd. Ook komen hier de medische bibliotheek, computervoorzieningen en cateringfaciliteiten. Rondom dit ‘studielandschap’, zoals het Erasmus MC de zaal omschrijft, liggen veertig zalen die ruimte bieden aan gezelschappen van 15 tot 233 personen.

Voordat het zover is, moeten de geneeskundestudenten naar de bioscoop om de hoorcolleges bij te wonen. Vanaf de start van de bouw, verplaatst het Erasmus MC namelijk een deel van de colleges naar de Pathé-bioscoop op het Schouwburgplein. Alle grote colleges zullen vanaf dat moment in zaal 4 van Pathé te volgen zijn.

De onderwijsvoorzieningen en afdelingen die plaats moeten maken voor de bouw van het Onderwijscentrum, zullen verhuizen naar het voormalige UWV-gebouw aan de Rochussenstraat, dat het Erasmus MC eerder heeft verworven. MK

Foto Michelle Muus