Het is steeds vroeger donker en studenten willen nog wel eens zonder goede fietsverlichting de straat op gaan. Om hen op de gevaren hiervan te wijzen, staan van 17 tot en met 20 november teams van de stichting ‘StudentInzicht’ bij de uitgangen van de EUR-campus.

Daar spreken zij studenten zonder, of met slechte fietsverlichting aan. Ter plekke worden losse lampjes verkocht voor 2,50 euro per stuk. Dit sluit aan bij de landelijke campagne ‘Losse lampjes mogen ook’.

De actie is deze week gestart in Amsterdam. Initiatiefnemer Peter de Vries schat dat op de eerste avond bij de ingang van het Vondelpark tussen de honderd en tweehonderd mensen zijn geattendeerd op het ontbreken van fietsverlichting. “Iedereen reageerde leuk en we hebben veel lampjes verkocht”, vertelt hij tevreden. Volgende week is het de beurt aan Delft. Hier krijgt StudentInzicht zelfs versterking van de politie om de boodschap extra kracht bij te zetten.

De stichting bestaat sinds dit jaar en richt zich op maatschappelijk relevante onderwerpen waarbij studenten de doelgroep vormen. Thema’s als verkeersveiligheid, milieu, gezondheid, eerlijke handel en begeleiding bij studiekeuze voor scholieren dienen als uitgangspunt voor komende projecten.

Door Lindemarie Sneep