Verplichte cursus ‘medisch rekenen’ goed idee?

Volgens schattingen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zijn rekenfouten goed voor veertig procent van alle fouten die in een ziekenhuis worden gemaakt. Zo kunnen patiënten verkeerde doses medicijnen krijgen toegediend, met alle gevolgen van dien. Daarom volgen alle artsen van het Amsterdamse ziekenhuis vanaf volgend jaar verplicht een cursus ‘medisch rekenen’. Vinden EUR-studenten dit een goed idee?

Aram van Zee (19), derdejaars geneeskunde

“Als ik voor mezelf spreek, vind ik het niet zo nodig. Ik denk dat het probleem meer ligt bij mensen die al langer van de middelbare school af zijn. Hun geheugen op rekengebied moet misschien wat opgefrist worden. Het is natuurlijk een heel belangrijk aspect binnen de geneeskunde. Een klein verschil in dosering kan grote consequenties hebben. Als blijkt dat het rekenniveau van artsen en verpleegkundigen onder de maat is, moet hier zeker wat aan worden gedaan.”

(kopie 1)

Anne van Gastel (20) verpleegkundige, nu eerstejaars operatieassistente

“Ik denk dat het een goed idee is. Het aantal lessen in medisch rekenen op de EUR is voor mijn gevoel minimaal geweest. Maar als je, zoals een verpleegkundige, veel bezig bent met medicijnen toedienen en doseringen berekenen, dan moet je gewoon goed kunnen rekenen. Ik heb als verpleegkundige wel het idee dat er handigere methodes zouden moeten zijn om bepaalde dingen uit te rekenen. Het is lastig uit te leggen wat ik precies bedoel, maar collega-verpleegkundigen weten waar ik het over heb. Een extra cursus medisch rekenen zou helemaal niet zo gek zijn.”

(kopie 2)

Sediqa Nabizada (23), vierdejaars geneeskunde

“Ik vind het een goed initiatief. Tot nu toe heb ik tijdens mijn opleiding heel weinig rekenen gehad, alleen een paar weken statistiek in het eerste jaar. Op de middelbare school heb ik veel meer moeten doen voor wiskunde. Ik begrijp niet helemaal waarom wiskunde in je profiel moet zitten om geneeskunde te gaan studeren, aangezien je er hier weinig meer mee doet. Ik heb wel genoeg basiskennis om goed een dosering te kunnen berekenen en ik denk dat de opleiding ervan uit gaat dat iedereen dit heeft.”