Even voorstellen

Mijn naam is Jeroen Jonkman en als international student recruiter (onderwijsmarketing/SMC), ben ik de komende tien dagen aan het werk op een reeks onderwijsbeurzen in Indonesië. Om jullie op de hoogte te houden van wat ik hier precies doe, houd ik een weblog bij.

Touren door Indonesië

27 oktober

Eerst even wat achtergrondinformatie want ‘werk’ en ‘Indonesië’ zijn doorgaans niet twee woorden die je in dezelfde zin aantreft.

In 2013 bestaat de EUR voor een kwart uit internationale studenten. Dit is een van de doelen die onze universiteit nastreeft op weg naar haar honderdjarige bestaan. Voordat we in 2013 een campus hebben die voor een kwart wordt bevolkt door buitenlandse studenten, zullen we flink wat inspanningen moeten leveren. Het actief werven van studenten in het buitenland is hier een voorbeeld van. En daarom ben ik samen met een aantal collega’s van rechten en economie naar Indonesië vertrokken. Hier proberen we studenten te interesseren voor de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wat gaat er de komende twee weken gebeuren? Morgen vertrek ik naar Bandung waar de eerste onderwijsbeurs plaatsvindt. Vervolgens naar Jakarta, waar naast een beurs een symposium over onderwijsontwikkelingen in Azië en een bijeenkomst met EUR alumni op het programma staat. Daarna door naar Yogyakarta en tenslotte naar Soerabaja.

Genoeg animo voor EUR

29 oktober

De eerste beurs was in Bandung, Java. Aan deze tour door Indonesië doen 23 Nederlandse HBO- en WO-instellingen mee. De beurs werd georganiseerd door de NESO, een education support office van de NUFFIC in Jakarta. NESO’s verzorgen de promotie van het Nederlandse hoger onderwijs in een aantal primaire wervingslanden. Naast het NESO-kantoor in Indonesië zijn er support offices van de NUFFIC in China, Vietnam, Rusland, Thailand en Mexico. Verder zijn er een aantal kantoren in oprichting in Brazilië, Thailand en Maleisië.

De beurs in Bandung trok ongeveer 650 bezoekers die allemaal specifiek geïnteresseerd zijn in studeren in Nederland. Van alle kandidaten die wij hebben gesproken, waren er 54 geïnteresseerd in een opleiding aan de EUR. Hoewel economie en bedrijfskunde traditioneel op de meeste interesse kunnen rekenen, deden geneeskunde en rechten het ook goed.

Het is moeilijk om aan te geven hoeveel van deze kandidaten daadwerkelijk aan de EUR zullen komen studeren. Veel van deze kandidaten zullen aangewezen zijn op een scholarship van de Nederlandse of Indonesische overheid maar deze zijn niet in grote aantallen beschikbaar. Het is dus afwachten.

Ik schrijf dit stukje op weg terug naar Jakarta waar we vanavond een bezoek zullen brengen aan de Nederlandse ambassade. Morgen is er een symposium over onderwijsontwikkelingen in Azië. Zaterdag en zondag staan we op de beurs in Jakarta waar naast de Nederlandse instellingen ook universiteiten uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk deel zullen nemen.