Steven de Walle en Maarten Veeken nemen deel aan de grootste trans-Atlantische zeilrace, Atlantic Rally For Cruisers (ARC). Zij vertrekken op 19 november vanaf Gran Canaria, om meer dan 4300 kilometer af te leggen, op weg naar de eindbestemming St. Lucia in het Caribische gebied.

De boot waarop De Walle en Veeken zullen zeilen, is een van de 220 schepen die deelnemen aan deze zeilrace. Het gaat om een Duitse boot, waarop beide EUR-studenten zijn aangenomen na sollicitatie. Veeken: “Er waren twintig sollicitanten die met deze boot meewilden, maar uiteindelijk pasten wij het beste in het profiel. Elkaar vertrouwen is natuurlijk heel belangrijk als je met z’n vieren zo’n tocht gaat maken, het moet goed voelen. En dat gevoel had de bemanning bij ons.”

Geneeskundestudent De Walle en economiestudent Veeken zijn goede vrienden en hebben zichzelf tot doel gesteld om “op een verantwoordelijke en low-budget manier onze eerste oceaanoversteek maken”. Veeken heeft zichzelf jaren geleden drie doelen gesteld: “Ik wilde mijn studie afronden, een marathon lopen en de oceaan oversteken. Met mijn studie ben ik nu bijna klaar, de marathon heb ik inmiddels gelopen, dus blijft er nog één doel over.”

Veeken en De Walle hebben niet als doel de wedstrijd ook daadwerkelijk te winnen. “Het is de eerste keer voor ons, en we willen vooral dat de reis veilig en plezierig verloopt. We zullen twee tot drie weken onderweg zijn, afhankelijk van de wind. In die periode is de zee rustig en het weer mooi, dus we gaan er echt van genieten”, aldus Veeken. MK