Als student voor de klas?

Om het lerarentekort tegen te gaan, heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt een nieuwe leerroute gelanceerd. Studenten in hun bachelorfase kunnen een verkorte lerarenopleiding volgen, waarmee zij aan de slag kunnen als docent in het vmbo en in de onderbouw van havo en vwo. Hoe denkt de EUR-student hierover?

Yarin Eski (23), masterfase criminologie

“Ik heb wel interesse in parttime leraarschap. Misschien weet je nog niet alles als je die vakken gevolgd hebt, maar je leert het meest als je daadwerkelijk voor de klas staat.

Het lijkt me voor de leerlingen van een middelbare school ook fijner om iemand voor de klas te hebben staan die zelf nog in de schoolbanken zit. Leerlingen kunnen zich beter met hun leraar identificeren. Daarnaast zien ze ook wat hun te wachten staat als ze klaar zijn met de middelbare school.”

(kopie 1)

Marjolein van Geest (18), eerstejaars economie

“Ik vind het een goed idee. Het lijkt me zelf ook wel wat. De studenten die les gaan geven moeten natuurlijk wel goed om kunnen gaan met kinderen, voldoende weten en de vaardigheden bezitten die nodig zijn. Als dat allemaal verzekerd is, vind ik het een goed plan. Het is ook leuk om als jonge student ervaring op te doen in het onderwijs. Ik denk niet dat de kwaliteit van het onderwijs hiermee achteruit gaat.”

(kopie 2)

Judith Fraats (21), bestuurslid AIESEC

“Op dit moment is het niets voor mij, maar voor sommige mensen is het een leuke uitbreiding van hun studie. Het is toch een andere manier van met je studie omgaan. Ik vind het belangrijk dat de studenten echt gemotiveerd zijn, de leerlingen moeten goed onderwijs krijgen. Het lijkt me het best als studenten pas aan het eind van de bachelorfase voor de klas komen te staan.”