Nederlandse studie-uitval redelijk

Nederlandse studenten halen de eindstreep van hun opleiding vaker dan hun Britse of Amerikaanse collega’s. Maar Duitsers en Japanners presteren nog een stuk beter.

Dat blijkt uit cijfers van de OESO, een economische samenwerkingsorganisatie van dertig geïndustrialiseerde landen, waarin onder meer de uitval in het hoger onderwijs wordt vergeleken. In een gemiddeld OESO-land haalt 31 procent van de studenten geen diploma. In Nederland ligt dat twee procentpunten lager. Daarmee zit ons land aan de gunstige kant van de middenmoot.

 

De gedisciplineerde Japanners behalen het vaakst succes. Van hen vertrekt uiteindelijk maar tien procent zonder een diploma uit het hoger onderwijs. Onder Italianen en Amerikanen redt ruim de helft het niet.

 

Toch laten de getallen zich moeilijk vergelijken. De definitie van hoger onderwijs verschilt van land tot land. Soms telt het niveau mee dat Nederlanders mbo-4 zouden noemen, of duiken de tweejarige associate degrees in de statistieken op als een volwaardig einddiploma. HOP

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.