Studenten die bijna klaar zijn met hun bacheloropleiding hebben geen extra ‘bezinningsmoment’ nodig voor ze aan hun masteropleiding beginnen, ze hebben al drie jaar de tijd gehad.

Met dat argument reageert de Landelijke Studentenvakbond op de recente aankondiging van minister Plasterk dat hij ‘nu echt’ werk gaat maken van de invoering van een ‘harde knip’. Hij wil dat de overgang van bachelor- naar masteropleiding een belangrijk moment wordt waarop studenten nadenken over hun toekomst. “Ga je door met een masteropleiding in dezelfde richting als je bachelor, of ga je in een andere studierichting verder? Of heb je wel genoeg geleerd en wil je gaan werken?”

In een ingezonden opiniestuk schrijft de LSVb dat studenten heus wel beseffen dat zij een passende master moeten kiezen. Vaak bepalen zij hun keuze zelfs al vroeg in de opleiding omdat ze voorbereidende bachelorvakken moeten volgen. “Waar het idee vandaan komt dat veel ouderejaars studenten zich onvoldoende bewust zijn van het belang van deze keuze is ons een raadsel.” 

Daarnaast stelt de bond dat een harde knip tot studievertraging leidt, waardoor studenten nog minder dan nu geneigd zullen zijn om buitenlandervaring op te doen of bestuurswerk te verrichten. De minister zou eerst over deze negatieve consequenties na moeten denken “alvorens instellingen op te roepen dergelijke onzinnige maatregelen in te voeren”. HOP