Speciale gast bij de opening van het academisch jaar op maandag 1 september was minister-president Jan Peter Balkenende. Vlak voor zijn vertrek naar een EU-spoedoverleg over Rusland sprak hij over Nederland als karakterland.

De kern van zijn betoog luidt dat de globalisering niet heeft geleid tot een wereld vol anonieme, inwisselbare plekken, maar dat het karakter van een stad of regio er wel degelijk toe doet. In een stad als Rotterdam zit dat wel goed met de haven als inspiratiebron aldus de minister-president. “Samen met de universiteit die kennis over de stad en haar inwoners combineert, is Rotterdam een prettige leer- en ontwikkelomgeving. En door de fysieke kenmerken van de havenstad kunnen in onze tijd dubbeltjes uitgroeien tot kwartjes – of euro’s”, voegde Balkenende toe.

Na de toespraak ‘Thuis in de wereld’ van Collegevoorzitter Jan Willem Oosterwijk over het belang van internationalisering was het slotwoord aan rector Steven Lamberts. Voordat deze het academisch jaar 2008-2009 voor geopend verklaarde, reikte hij de onderzoeksprijs uit aan juriste dr. Elaine Mak en de onderwijsprijs aan dr. Gert-Jan Kleinrensink en stelde hen enkele prikkelende vragen. Tussen de speeches door waren er muzikale intermezzo’s door onder andere Chant’EUR en sopraan Miranda van Kralingen.