Hoe vies is jouw kamer?

Torenhoog opgestapelde bierkratten, een aanrecht vol afwas en stinkende wc’s. Op 19 september is bekend gemaakt wie de ranzigste studentenkamer van Nederland heeft. Prijs: een professionele schoonmaakbeurt aangeboden door DAG.

Christiaan Kusters (19), eerstejaars economie

“Ik woon met drie huisgenoten en wij zouden misschien wel kans maken op die prijs. De keuken is echt vies, op dit moment staat er een afwas van anderhalve week oud. Een schoonmaakrooster zou wel een goed idee zijn. Nu is de afspraak gewoon: twee mensen koken en twee mensen wassen af. Alleen schiet dat afwassen er wel eens bij in. Ik denk ook niet dat iemand de wc al een keer schoongemaakt heeft. We hebben ook twee muizen in huis. Maar ik ben er niet trots op hoor!”

Marie-Emilie Ingen Housz (24), zesdejaars economie

“Mijn kamer ruim ik één keer in de week goed op. Op vrijdag is het vaak een zooitje dus dan ga ik er even tegenaan. Ik heb vijf huisgenoten, dus de gemeenschappelijke ruimte is een ander verhaal. Twee maanden geleden was het grote keerpunt, toen hebben we de keuken grondig schoongemaakt. Daarvoor had ik een jaar niet thuis gekookt, omdat het zo vies was. Op het laatst lagen er serieus maden, dus toen werd het echt tijd om even grote schoonmaak te houden. Nu wast iedereen netjes af na het eten, al vind ik dat wel het rotste klusje wat er is.”

Lodewijk de Roy van Zuydewijn (22), derdejaars bedrijfskunde

“Ons huis is best wel clean. Het is misschien wel een rotzooitje, maar vies is het niet. Ik woon met zes huisgenoten en we hebben een schoonmaakrooster. Als je je niet aan je taak houdt kost dit de eerste dag 2 euro, de tweede dag 4 euro, etcetera. Dat geld gaat in de bierpot of de feestpot. Dus iedereen zorgt wel dat zijn taak gedaan is. Mijn kamer is wel netjes, ik maak sowieso eens in de twee weken schoon. Ik zou niet in een vies huis kunnen wonen.”