Woensdag 3 september

De dag begint met het treurige nieuws dat oud-collega Hans Bliekendaal onverwacht is overleden. Er heerst verslagenheid op de afdeling. Kort daarna een interview met TV Rijnmond die, naar aanleiding van de opening van het academisch jaar, nog eens willen horen van het hoe en waarom van de verdere internationalisering van de EUR.

Daarna de eerste vergadering van College van Bestuur en Decanen na de zomer. We spreken onder andere met de rector van het ISS over onze gezamenlijke ambities en hakken een paar lastige knopen door over de bedrijfsvoering. Begin van de middag houd ik een korte toespraak ter verwelkoming van de EGPA over innovatie in het openbaar bestuur, waarbij ik mooi kan putten uit ervaringen van mijn vorige banen. Daarna bilateraal gesprekken met de decaan Yip (RSM Erasmus University) en Jos London, onze corporate informatiemanager.

’s Avonds diner in Den Haag op uitnodiging van Royal Haskoning, met wie wij een bijzondere verbinding aan gaan voor een leerstoel op het vlak van duurzame ontwikkeling.

Dinsdag 2 september

Moe maar voldaan naar de universiteit voor de vergadering van de integratiecommissie Instituut for Social Studies (ISS), onze nieuwe partner. Prima bespreking, we maken goede vorderingen. Dan snel naar Den Haag om de uitreiking bij te wonen van de toptalent subsidies voor veelbelovend PhD-onderzoek. Merel Stok redt gelukkig de eer van onze universiteit.

Daarna in Den Haag overleg met universiteiten en bedrijfsleven over een groot innovatieprogramma voor de financiële sector in Nederland. ’s Avonds thuis de speech voorbereid voor de conferentie van de EGPA (European Group of Public Administration) die morgen van start gaat. De EUR is gastheer is voor vier dagen.

Maandag 1 september

Vroeg op de universiteit voor een volle dag. De opening van het academisch jaar: de belangrijkste dag van het jaar om onze buitenwereld te laten zien wie wij zijn en wat wij willen. We verwelkomen meer dan honderd gasten op de community lunch, waaronder de Burgemeester, ondernemers en andere prominente Rotterdammers.

’s Middags als klap op de vuurpijl komt minister-president Balkenende ons feest opluisteren. Ontspannen en geestig daagt hij ons uit om verder te bouwen aan het karakter van onze stad en van Nederland. De rector en ik zijn blij met positieve reacties op onze speeches. Veel aandacht in de media voor de EUR.

’s Avonds was ik te gast bij de Erasmus Alumni Vereniging voor haar jaarlijkse diner, ditmaal in het Exelsior Stadion. Burgemeester Opstelten en ik mogen reageren op een aantal stellingen over de relatie stad en universiteit. Daarna ’s avonds laat nog naar Hilversum om in het NCRV-radioprogramma Casa Luna in alle rust na te praten over deze mooie dag.