Universiteitsblad in de vuilnisbak

Rotterdamse studentenverenigingen hebben een onbekend deel van de oplage van Erasmus Magazine in de vuilnisbak gegooid. Ze waren boos over de inhoud van het introductienummer.

Een ironisch geschreven “academisch ABC”, waarin eerstejaars wordt uitgelegd wat termen als ontgroening, disputen, feuten en mores betekenen, schoot de Rotterdamse Kamer van Verenigingen in het verkeerde keelgat. Het artikel zou “perfide leugens” en “onwaarheden” bevatten. In een ander artikel werd een studentenhuis genoemd als voorbeeld van een foute plek waar een eerstejaars zich beter niet kan vertonen. Dat samen leidde tot de oproep om Erasmus Magazine uit de distributiebakken te halen.

Het Rotterdams Studenten Gezelschap, één van de zeven verenigingen van de Kamer, liet de redactie weten er niet achter te staan. Erasmus Magazine wist daardoor van de actie en alarmeerde het bestuur van de universiteit. “Dat schakelde de bewakingsdienst in, maar toen lagen er in een aantal faculteitsgebouwen al nummers in de vuilnisbakken”, zegt hoofdredacteur Wieneke Gunneweg.

Hoeveel exemplaren er precies zijn verdwenen kan ze niet zeggen. “Gelukkig hebben de eerstejaars dit introductienummer thuisgestuurd gekregen.” Ze noemt de actie onaanvaardbaar in een academische omgeving. “Binnenkort hebben we een overleg met de Kamer van Verenigingen. Ik hoop dat daar wat uitkomt.”

Preses Dorien Roerink van de Kamer zou het flauw vinden om nu ineens te zeggen dat de actie verkeerd was. Wel benadrukt ze dat ze geen tegenstander is van persvrijheid en dat de redactie van Erasmus Magazine mag schrijven wat ze wil. “De editie verscheen alleen uitgerekend in de introductieweek. Eerstejaars – en hun ouders – zijn vaak nog niet in staat om artikelen met een knipoog te lezen. Omdat we onze kritiek pas in een volgend nummer zouden kunnen laten horen en iedereen Erasmus gratis mee mag nemen, besloten we tot een ludieke actie. Later hoorden we pas dat de eerstejaars het nummer thuisgestuurd kregen.”

HOP