Home » Nieuws » Detail

Markant EUR-emeritus Hulsman overleden

Louk Hulsman

De befaamde jurist en criminoloog Louk Hulsman (1923-2009) overleed woensdag 28 januari in zijn woonplaats Dordrecht. EUR-medewerker John Blad werkte lange tijd met hem samen: “Zijn uitgesproken visie was ook zijn tragiek.”

Van 1970 tot 1986 was Hulsman hoogleraar strafrecht en criminologie aan de Erasmus Universiteit. (Vanaf 1963 bij de NEH, de voorloper van de EUR) Hij was en is nog steeds wereldwijd bekend als vaandeldrager van het ‘abolitionisme’: de stroming die pleit voor afschaffing van het strafrecht.

“Een aimabele en openhartige persoonlijkheid”, herinnert zijn toenmalige naaste medewerker John Blad (58), die werkt aan de rechtenfaculteit. Blad promoveerde in 1996 met een kritisch proefschrift over Hulsmans werk. Helemaal geen strafrecht hanteren is onmogelijk, vond Blad, of althans zouden er alternatieven ontstaan met dezelfde trekken. Toch zijn de twee altijd goede vrienden gebleven.

Hulsman had punt

Blad beschouwt zichzelf ook als een van de laatsten op deze universiteit die in de geest van Hulsman werkt. “Strafrecht is een laatste redmiddel. Nu staat het veel te centraal. Er kan meer op civielrechtelijke manier worden opgelost. Onderzoeken bewijzen het gelijk van Hulsman. Cognitieve therapie en leerprogramma’s werken – bijvoorbeeld bij geweld - beter dan mensen in het gevang zetten. Maar de politiek sloeg om vanaf het midden van de jaren ‘80. Het is repressiever geworden. Hulsman raakte daar ook verbitterd door. Hij vindt gevangenschap inhumaan en ineffectief.”

Gedecideerd bleef Hulsman bij zijn standpunt om het strafrecht af te schaffen. Blad: “Die uitgesproken visie was natuurlijk ook een strategie, om aandacht te krijgen: een felle reactie op toenemende repressie leek hem daarvoor noodzakelijk. De tragiek is dat mensen op een zeker moment niet meer luisterden. Toch was en bleef hij achter zijn stellingname juist ook enorm genuanceerd.”

Blad hoopt op een tijd dat het denken van Hulsman politieke herwaardering krijgt. “En alles verandert, dus die tijd komt ook vast een keer.” DR

04 February 2009

Een reactie kan maximaal 200 woorden lang zijn. Commerciële uitingen, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Vul alleen uw naam en de spamcheck in.

Reageer

CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan 

Berichten 1 tot en met 2 van totaal 2
 

Friday, 06-02-09 21:27 , Woonplaats
Jehanne Hulsman ( j.hulsman5@remove-this.chello.nl

het is niet waar dat mensen niet naar Louk luisterden. Over de hele wereld luisterden mensen naar Louk, vooral in die landen waar men zich realiseerde dat een strafrechtsysteem zo goed is als de handen waarin het valt. Zo is er in bijvoorbeeld Argentinie, Chili, Brazilie, Colombia, Letland, Canada veel aandacht op universiteiten voor zijn werk, omdat men daar tot voor kort een strafrechtsysteem had dat in handen van een dictatoriaal regime was. Alleen in Nederland is men een beetje doof en is men bovendien behept met een collectieve alzheimer wat betreft de onderliggende wetenschappelijke feiten waarop zijn ideeen gestoeld zijn. Men is hier de wetenschap over het strafrechtssysteem vergeten, zoals men dat zich wel bewust was na de tweede wereldoorlog...

 

Thursday, 05-02-09 15:31 , Woonplaats
TSG

Slordig Daan: "woensdag 28 februari"

Dat duurt nog even voordat het weer op die datum valt. Hulsman zal het niet meer meemaken in ieder geval...

 
 

(advertentie)


‘What if…’ asked the first CHIFTalk

Looking to the future - what can we expect?

Multi-cultural fair marks official opening of ELS

New cultural language courses next year

Anti-rape bracelet wins Philips Innovation Awards

Pearltect, a company by former EUR student Roel van der Kamp, wins 50.000 euros.

More citations for Dutch academics

Number of publications grows by 20 percent. More publications among top 10 percent in research field

Café in de Smitse new location March 2016

More capacity and bigger terrace at Hatta