Home » Nieuws » Detail

Vervolgonderzoek naar fraude Smeesters

De Erasmus universiteit onderzoekt het werk van psycholoog Dirk Smeesters waar eerder nog niet naar gekeken is.

Direct na verschijnen van het onderzoeksrapport naar de fraude op 25 juni liet voorzitter van de onderzoekscommissie Rolf Zwaan weten dat meer onderzoek belangrijk is. Niet alle onregelmatigheden in de data van de hoogleraar, die tot januari bij de Rotterdam School of Management werkte, waren waarschijnlijk al gevonden. “Coauteurs van artikelen met Smeesters benaderden mij omdat ze geen duidelijkheid hadden”, zegt Zwaan vanochtend aan de telefoon.

Emeritus hoogleraar Pim Levelt, die het Tilburgse onderzoek naar de fraude van sociaalpsycholoog Diederik Stapel leidde, uitte gisteren kritiek naar de EUR in een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau: 

“De Erasmus Universiteit heeft niet gedaan wat zij had moeten doen. Er zijn twee artikelen ingetrokken, maar de rest van Smeesters’ werk blijft gewoon rondzingen. Als een universiteit een wetenschapper een aantal jaar heeft laten aanrommelen, dan moet zij haar verantwoordelijkheid nemen en het hele oeuvre doorlichten, zoals nu bij Stapel voor het eerst is gebeurd.”

Tot nu toe heeft de universiteit informatie over een nieuwe onderzoekscommissie naar de fraude stilgehouden. Of dat onderzoek al begonnen is, wie de voorzitter is en wanneer het afgerond moet zijn, is nog niet duidelijk. Psycholoog Rolf Zwaan besloot het vervolgonderzoek niet te leiden omdat hij zich nu op zijn eigen onderzoek wil richten.

De EUR moet ook nader onderzoek doen naar de publicaties van de medicus Don Poldermans, die eerder bij de EUR werd ontslagen wegens fraude met onderzoeksdata. “Voor de medische wetenschap is het belangrijk dat wordt vastgesteld welke wetenschappelijke artikelen van Poldermans frauduleus zijn.” Dit zegt Hans Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschapppen (KNAW), vandaag in NRC Handelsblad.

De Erasmus Universiteit reageerde aan het eind van de middag met een persbericht. Hierin zegt rector magnificus Henk Schmidt: “In tegenstelling tot wat in de media wordt bericht nemen de Erasmus Universiteit en Erasmus MC wel degelijk maatregelen om mogelijke schendingen van wetenschappelijke integriteit zo grondig mogelijk nader te onderzoeken – en indien nodig aan te pakken. Wetenschappelijke fraude moet hard worden aangepakt.” TL

29 November 2012

Een reactie kan maximaal 200 woorden lang zijn. Commerciële uitingen, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Vul alleen uw naam en de spamcheck in.

Reageer

CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan 

Berichten 1 tot en met 1 van totaal 1
 

Friday, 30-11-12 14:51 , Woonplaats
notpicnic ( anonymous@remove-this.gmail.com , Website

knap verontrustend hoe de Raad van Bestuur van het EU
NADAT KNAW president Clevers begon aan te dringen - expliciet via de pers! dus reken maar dat daar intern al vruchteloos over was gebakkeleid - op een vervolgonderzoek van bijzonder hoogleraar Poldermans snel eventjes de veel minder kostbare (behalve natuurlijk qua reputatieschade;/ mogelijkheid van het vervolgonderzoek van Smeesters als prio nr.1 naar voren schuift.

Nog verontrustender vindt ik het dat Clevers slechts aandringt op een check van Poldermans oeuvre tov wetenschapsinterne integriteits criteria terwijl de wetenschaps externe integriteits criteria in het geval van deze bijzonder hoogleraar andermaal volledig buiten beschouwing worden gelaten. De Erasmus Universiteit achtte Poldermans de Toga van het Hoogleraarschap wel waardig maar liet zijn salaris maar wat graag door derden (we weten nog steeds niet door wie) uitbetalen. Hierdoor wordt misschien wel een van belangrijkste factoren voor de wetenschapsinterne fraude domweg uit de analyse weggedefinieert. De knaw neemt hier helaas een positie in die ongetwijfeld door deze Raad van Bestuur zal worden gevolgd.

Het niet slechts journalistieke deepthroat adagium "Follow the Money" wordt aldus andermaal niet verkozen als de draad van Ariadne in ons Rotterdamse doolhof .

Poldermans: http://pear.ly/4Giz
Smeesters http://pear.ly/bsav1

 
 

Could the ECE Campus be Rotterdam’s answer to Google HQ?

A longread about the hot spot for student entrepreneurs in the Netherlands.

Rector: “We want to fully dissociate ourselves from this dissertation”

Rector magnificus reacts to plagiarism case: 'Our quality control system failed to a great extent.'

Dissertation unsatisfactorily amended following plagiarism discovery; candidate asked to surrender degree voluntarily

EUR asks PhD to surrender degree, takes measures against supervisor, adapts doctorol regulations.

‘It’s matchmaking for business relationships’

ESE students launch networking platform to connect with insightful alumni.

Erasmus MC nurse’s experience volunteering pre and post Nepali quakes

Anna van den Burg volunteered in Nepal, post-quake her and her colleagues distributed first aid kits