the-next-erasmus-gifje-4

Schrijf je meteen in via het inschrijfformulier. Denk eraan dat je maximaal drie teamgenoten mag meenemen. En bedenk natuurlijk een teamnaam. Deelname is gratis.

Naar het inschrijfformulier >>


De juiste antwoorden

1/10: In steeds meer spellen presteren computers beter dan mensen. In de jaren negentig werden de mens al verslagen met schaken, maar nu verliezen we in nog gecompliceerdere spellen. In welk spel winnen mensen (tot nu toe) nog wel?

Het juiste antwoord: DOTA 2

2/10: Nu al onze fossiele brandstoffen zoals olie en gas opraken, gaan mensen op zoek naar andere energiebronnen. Onderzoekers vonden een nieuwe natuurlijke bron voor biomassa-gas. Welke bron?

Het juiste antwoord: Zeewier

3/10: Er zijn veel mythes over het tweede kind in een gezin: het wordt verondersteld verwender te zijn dan het eerste kind, en creatiever. Maar wat is volgens de wetenschap een werkelijk verschil tussen het eerste en tweede kind?*

Het juiste antwoord: Hoe hoog het IQ is

4/10: Er worden allerlei nieuwe methoden ontwikkeld in Rotterdam om mensen te helpen tegen seksuele intimidatie op straat. Welke methode wordt momenteel NIET toegepast?

Het juiste antwoord: Fluitjes uitdelen

5/10: Op het plein voor de campus-supermarkt kun je het citaat ‘Van de verdeling komt de winst’ lezen. Welke wetenschapper, die ook zijn naam gaf aan een van de campusgebouwen, was de auteur van dit citaat?

Het juiste antwoord: Tinbergen

6/10: Stephen Billion, een onderzoeker aan de Erasmus Universiteit, ontdekte dat sommige groepen mensen beter presteren op de aandelenmarkt dan andere. Welke van de volgende groepen presteerde volgens Billion het beste?*

Het juiste antwoord: Vrouwen

7/10: In 2017 werd bioloog Peter de Keizer van het Erasmus MC wereldnieuws toen hij wat precies ontdekte?

Het juiste antwoord: Hoe je het verouderingsproces bij muizen om kunt keren

8/10: Welk orgaan regelt de temperatuur van een menselijk lichaam?

Het juiste antwoord: Hypothalamus

9/10: Een nieuwe studie over slavenhandel Philip Hans Franses en dr. Wilco van den Heuvel van de Erasmus School of Economics berekende hoeveel slaven stierven tijdens transport op Nederlandse transporten. Welk percentage stierf tijdens de reis?

Het juiste antwoord: 18,3 procent

10/10: Tot 2006 werd Pluto beschouwd als de negende en meest afgelegen planeet van ons zonnestelsel. In 2006 werd de term ‘planeet’ formeel gedefinieerd en daardoor werd Pluto gedegradeerd tot de status van dwergplaneet. Waarom?

Het juiste antwoord: Pluto is niet in staat geweest om zijn omgeving vrij te maken