De bezetting begint maandagochtend. De OccupyEUR-groep, bestaande uit studenten, personeel en externe klimaatactivisten, eist dat de universiteit de banden met fossiele brandstoffenbedrijven verbreekt, een einde maakt aan ‘precarisering’, een einde maakt aan alle studieschulden en de toegankelijkheid voor iedereen waarborgt.
Het College van Bestuur zegt in te stemmen met het aangaan van een dialoog met de activisten in het Sanders-gebouw, maakt het universiteitsbestuur die maandagochtend bekend. OccupyEUR, de groep studenten en medewerkers die het gebouw bezetten, is daartoe bereid en stelt maandagavond een ontmoeting voor.
In deze video vertellen de demonstranten dat ze boos zijn over de banden van de universiteit met de fossiele brandstofindustrie en zich zorgen maken dat die banden niet worden verbroken.
Het College van Bestuur verschijnt echter niet op de afgesproken vergadering, maar vraagt in plaats daarvan de politie in te grijpen, die een einde maakt aan de bezetting. Alle gebouwen op campus Woudestein worden die avond gesloten, colleges afgelast. Lees hieronder over de politie-ontruiming:
EM-verslaggever Wouter Sterrenburg vat de gebeurtenissen en eisen van de actievoerders samen.
De politie verklaart dinsdag dat de ontruiming van het Sanders-gebouw plaatsvond op verzoek van de Erasmus Universiteit zelf. Een belangrijke overweging is het feit dat er groepen als Extinction Rebellion, Occupy en Greenpeace bij betrokken zijn, aldus een politiewoordvoerder.
De aanwezigen bij het protest omschrijven de sfeer tijdens de bezetting als ‘gemoedelijk’ en beschouwen de beweringen van de universiteit dat de activisten een veiligheidsrisico vormden als “totale onzin”. “Ze waren allemaal erg vriendelijk en ook burgerlijk”, zegt Derk Loorbach, hoogleraar Sociaaleconomische Transities aan de EUR.
In een interview met EM op dinsdag legt voorzitter Ed Brinksma uit waarom de Raad van Bestuur het besluit nam om de politie te bellen in plaats van met de demonstranten te praten: “We hadden informatie over mensen van elders die van plan waren te komen en we hadden geen duidelijk beeld van hun bedoelingen”. Die groepen van elders zijn er echter nooit gekomen. Brinksma probeert de dialoog met de demonstranten te heropenen en nodigt hen uit voor een nieuwe bijeenkomst.
Het besluit van het College van Bestuur om het Sandersgebouw door de politie te laten ontruimen is ‘een schokkende schending van het recht van studenten en medewerkers om te protesteren’, schrijft een groep medewerkers in een opiniestuk op woensdag. De ondertekenaars zijn Jess Bier, Jiska Engelbert, Zouhair Hammana, Vatan Hüzeir, Irene van Oorschot, Willem Schinkel en Rogier van Reekum.
Studenten en personeel waren compleet verrast door het verschijnen van de politie. Psychologiestudent Charlie, woordvoerder van de demonstranten, legt in EM TV uit wat er gebeurde toen het gebouw werd ontruimd.
Het aanbod van Brinksma om het gesprek te heropenen wordt donderdag door de demonstranten afgewezen. “Zoals het College van Bestuur zich kan voorstellen, zijn weinig studenten bereid om om de tafel te gaan zitten met de mensen die twee dagen geleden de oproerpolitie op hen afstuurden tijdens een vreedzame demonstratie”, schrijft de activistische beweging.
In zijn EM-column probeert hoogleraar Erasmiaanse Waarden en oud-Kamerlid Ronald van Raak de discussie weg te leiden van het protest en terug te keren naar de oorspronkelijke kwestie: de banden van de universiteiten met fossiele brandstofbedrijven, ‘Shell in het bijzonder’.
Vier dagen nadat tien demonstranten zijn gearresteerd, geeft het College van Bestuur een verklaring uit waarin ze zei het ‘jammer te vinden dat het zo gelopen is’. “We handelden in overleg met de politie vanwege een externe veiligheidsdreiging, maar konden onvoldoende doordenken wat de impact op de EUR-gemeenschap zou zijn. Dat betreuren we.”
Wat wil OccupyEUR precies, en hoe doet de universiteit dat? OccupyEUR stelde vier eisen, en in dit artikel wordt uiteengezet wat de universiteit al doet en wat niet.
In Eindhoven begint op 5 december ook een bezetting. Elf activisten van End Fossil Occupy en University Rebellion bezetten één en later een tweede vergaderkamer in he Atlasgebouw op de Eindhovense campus. Ze blijven meerdere nachten slapen.
Op aandringen van medewerkers van de universiteit komt het CvB op 9 december met een nieuwe verklaring, waarin het zegt ‘buikpijn’ te hebben van de gebeurtenissen in het Sandersgebouw. Het College kondigt rondetafelgesprekken aan, psychologische hulp en en een evaluatie van het handelen van de politie.
Drie studenten die bij de protesten gearresteerd werden, doen hun verhaal bij EM. Ze vertellen wat er gebeurden vanaf het moment dat ze door de ME werden weggesleept. “Ik probeerde me te draaien, zodat ik niet zou stikken, maar ze zagen dat als een verzet.”
In het Paviljoen vindt op 16 december een eerste rondetafelbijeenkomst plaats over de banden met de fossiele industrie. In de verhitte bijeenkomst gaat het ook veel over het handelen van het CvB tijdens de bezetting.
Als we de ‘banden met de fossiele industrie verbreken’, doen we alleen maar alsof we niet langer deel zijn van het probleem, betoogt postdoctoraal onderzoeker Melissa Vergara Fernández in onderstaand opiniestuk. “We kunnen de sector beter overhalen om zich bij onze inspanningen aan te sluiten.”
Naast TU Eindhoven en de Erasmus Universiteit Rotterdam vindt er op 16 januari een bezetting plaats op de Universiteit van Amsterdam. Tientallen studenten eisen dat de UvA haar banden met Shell verbreekt. Volgens de studenten doet Shell aan ‘greenwashing’.
Ondanks het ‘Cops off campus’-spandoek heeft de ME het pand ’s avonds ontruimd. De politie had een stevig gereedschap nodig om binnen te komen. Er zijn dertig activisten aangehouden.