22 vooraanstaande wetenschappers van Nederlandse universiteiten luidden de noodklok over het klimaat. Universiteiten moeten meer doen aan hun eigen klimaatbeleid en het tegengaan van de broeikasgassenuitstoot, stellen ze in een brief. Eén van de Rotterdamse initiatiefnemers is hoogleraar Thea Hilhorst (ISS). “Het aantal vliegbewegingen door wetenschappers moet drastisch omlaag.”
De Europese Centrale Bank moet met haar monetair beleid bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie, zegt Financehoogleraar Dirk Schoenmaker. “Nu werkt het stimuleringspakket duurzaamheid tegen. Fossiele bedrijven worden indirect voorgetrokken.”
Anders dan veel andere universiteiten heeft de Erasmus Universiteit geen beleid als het gaat om het indammen van het vliegen door wetenschappers. Daar moet komende jaren wel verandering in komen.
In de week van de Erasmus Sustainability Days vraagt docent Etienne Augé (ESHCC) zich af wat duurzaamheid eigenlijk is. Is het wel meer dan een modewoord, dat je af en toe kan gebruiken om je zonden af te kopen?
Milieufilosoof Yogi Hendlin roept studenten op om mee te doen aan de internationale klimaatstaking en de nationale onderwijsstaking op 15 maart. “Want als we geen prioriteit geven aan onderwijs, hebben we straks niet voldoende kennis en mogelijkheden om het leiderschap dat onze wereld zo dringend nodig heeft, door te geven aan de volgende generatie.”