Vijftig jaar na de Nobelprijs van Jan Tinbergen zijn er overal op de campus nog tastbare herinneringen. Op zoek naar de overblijfselen van Rotterdams beroemdste econoom, aan de hand van een fotoboek, duizenden velletjes papier en het knipkaartje waarmee Tinbergen in de week van de prijsuitreiking door Stockholm reisde.
Doen economische modellen de werkelijkheid eer aan? Hoogleraar Econometrie Philip Hans Franses over het voorspellen van een crisis en het erfgoed van Jan Tinbergen.
Bas Jacobs, Uwe Thümmel en Peter van Bergeijk voelen ieder op hun eigen manier een band met Jan Tinbergen. “Ik moest hem overal vandaan de groeten doen.”
Direct na de onthulling van een nieuw borstbeeld van Jan Tinbergen aait dochter Hanneke liefdevol over de ‘haren’ van haar vader. “Op zondagen mochten we dat altijd bij hem doen”, vertelt ze. De zussen vonden dat het haar van hun vader er altijd vrij stekelig uitzag. “Het leek wel een egeltje”, herinnert zus Els zich. “Maar wel heel zacht”, verzekert Hanneke.
Een Nobelprijswinnaar over armoede, een hoogleraar Economie over de waarden van de universiteit en een minister over het toekomstperspectief van Nederland. Tijdens de Dies Natalis waren alle toespraken in de geest van Jan Tinbergen.
Wat weet jij eigenlijk over Jan Tinbergen? Verslaggever Pietro ging op zoek naar Tinbergen-kenners onder studenten.
Universiteitsbeiaardier Mathieu Polak componeerde ter ere van de 106e Dies Natalis een speciaal muziekstuk: de Tinbergenvariaties.
Tijdens de Dies Natalis waren er eredoctoraten voor Esther Duflo en Dani Rodrik, in de geest van het werk van Jan Tinbergen. Duflo kreeg vlak voor het verjaardagsfeestje van de universiteit ook de Nobelprijs voor de Economie.