De eerste lezing in de nieuwe lunchlezingenserie Brein! staat in het teken van synesthesie. Hierbij werken de zintuigen op een wel heel bijzondere manier met elkaar samen. Woorden hebben bijvoorbeeld een ‘smaakje’ en cijfers worden geassocieerd met verschillende kleuren. Of iemand hoort kleuren in muziek. Onderzoeker Tessa van Leeuwen legt in deze lunchlezing uit hoe je bij synesthesie er als het ware een extra waarneming bij krijgt.

Hoe ontstaat synesthesie? Is het gekmakend of juist handig om het te hebben? Hadden we als baby misschien allemaal synesthesie? En hoe ziet synesthesie eruit in de fMRI scanner? Ongeveer 3% van de mensen heeft synesthesie. Bekende synestheten (personen met synesthesie) zijn o.a. Robbert Dijkgraaf, Mary J. Blige, Pharell Williams, Vincent van Gogh en Kanye West. Ben jij ook een synestheet? Test jezelf en doe hier mee aan het Groot Nationaal Onderzoek naar de samenwerking van zintuigen!

Ervaringsdeskundige/synestheet dr. Tessa van Leeuwen (Radboud Universiteit Nijmegen) doet onderzoek naar de mogelijk gedeelde neurale oorzaak van synesthesie en autisme en promoveerde op o.a. fMRI-onderzoek naar neurale mechanismen van synesthesie.

I.s.m. Capita Selecta – MFVR. Inclusief gratis broodje.

Meer informatie
Datum: dinsdag 2 oktober
Tijd: 12:30 – 13.30 uur (deuren open 12.15 uur)
Locatie: CO 1 Onderwijscentrum EMC
Ticket informatie
Toegang: Gratis, reserveren niet mogelijk
Ik ben erbij!