Tegelijkertijd zorgen de mensenrechtenschendingen op de Oeigoeren en inwoners van Hong Kong en de beschuldigingen van cyberspionage door China voor de noodzaak een passend Europees antwoord te vinden. En de handelsoorlog tussen China en VS is onder Biden voortgezet en ook haar claims over de Zuid-Chinese Zee en de assertiviteit richting Taiwan worden in Washington en Brussel met argusogen gevolgd.

Hoogste tijd om de vraag te stellen: Hoe machtig is China werkelijk militair, economisch en cultureel? Waar wil Xi Jinping naar toe met China? Wat zijn de kansen en risico’s voor de Nieuwe Zijderoute? En hoe moet Nederland en de EU zich opstellen tegenover deze ‘systeemrivaal’: met een uitgestoken hand of door verdere bescherming van haar strategische kennissectoren?

Hoogleraar Frank Pieke over de veranderende geopolitieke verhoudingen met het hoogtechnologische en op eeuwenoude tradities stoelende China.

Prof. dr. Frank Pieke is hoogleraar Modern China Studies aan het Leiden Asia Centre en dit academisch jaar fellow van het Swedish Collegium for Advanced Study in Uppsala.

Meer informatie
Datum: ma. 1 nov. 2021
Tijd: 16.00 – 17.30 u (inloop 15.30 u)
Locatie: Erasmus Paviljoen, campus Woudestein

We zijn blij dat we weer publiek mogen ontvangen bij onze programma’s. Je bent van harte welkom om dit evenement fysiek bij te wonen, volgens de op dat moment geldende coronamaatregelen. Mochten er door veranderende regelgeving onverhoopt minder mensen fysiek aanwezig kunnen zijn, dan hanteren we het moment van reserveren als volgnummer en komt het programma (waar mogelijk) achteraf digitaal beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Gerelateerde links
Meer evenementen van Studium Generale