Deze avond is de laatste van een driedelige reeks van Studium Generale rond Music, Clubbing & Identity. Op woensdag 22 maart duiken we in Rotterdam Rave? Hardcore! en op woensdag 29 maart Rotterdam (The) Nighttown.

The Ritual of Raving

Geen enkel ander muziekgenre wordt meer vergeleken met een rituele ervaring dan elektronische dansmuziek. “Ravers” en wetenschappers hebben gewezen op de transcendente staat die het publiek kan bereiken, en de intense gevoelens van collectiviteit die daarbij gevoeld worden. In deze laatste week van Music, Clubbing and Identity onderzoeken we dit verder, met een minicollege van Femke Vandenberg, waarin ze de publiekservaring van elektronische dansmuziek belicht en uitlegt waarom het zo vaak wordt gelijkgesteld met een ritueel. Daarna volgt de veelgeprezen film Beats van Brian Welsh, die ons terugbrengt naar Schotland in de jaren 90 en twee vrienden volgt die alles op het spel zetten voor de ervaring van een illegale rave.

Femke Vandenberg is als cultuursocioloog verbonden aan de afdeling Kunst- en Cultuurstudies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In haar onderzoek is ze geïnteresseerd in de rol van muziek in de samenleving, waarbij ze zich met name richt op de publiekservaring van live (digitaal gemedieerde) muziek en het potentieel daarvan in het genereren van gevoelens van collectiviteit.

Over de serie Music, Clubbing & Identity

Wat zou het dagelijkse leven zijn zonder het nachtleven? Voor velen is uitgaan bijna net zo onmisbaar als eten, drinken en slapen voor lichaam en geest. Wat anders kan de stress van de week doen vergeten als een avondje clubben met vrienden? Tijdens de Covid-19 lockdowns kregen de mensen een goed beeld van het leven zonder beukende beats, zweterige dansvloeren en momenten van collectieve extase. En we hebben het erg gemist. Nu het weer in volle gang is, vragen we ons af: wat maakt clubbing en raving zo belangrijk voor mensen? In deze trilogie onderzoeken Studium Generale en researchgroep Rotterdam Popular Music Studies (ESHCC) deze vraag en meer, met documentaires, korte lezingen en professionals uit het veld. Leer alles over collectieve extase, beukende gabberbeats en de rijke uitgaansgeschiedenis van Rotterdam.

 

Meer informatie:

  • Datum: dinsdag 4 april 2023
  • Tijd: 19.00-21.00 uur (Inloop: 18.30u)
  • Locatie: theaterzaal, Erasmus Paviljoen
  • Toegang: Gratis, maar reserveren aanbevolen

 

Georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met Rotterdam Popular Music Studies (ESHCC) en Music Talks

Bron: youtu.be