In The Book Club focussen we op belangrijke boeken en auteurs die je graag zou willen lezen. In deze editie: Haruki Murakami’s meesterwerk Hard-boiled Wonderland en het einde van de wereld

Haruki Murakami is al jaren de populairste Japanse auteur ter wereld en gedoodverfd winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Magische dieren – denk aan een verloren schaap of pratende katten – , parallelle werelden en tegelijkertijd zeer alledaagse levens en personages staan in zijn boeken centraal. Als je voor een van zijn tientallen boeken valt – waarvan Norwegian Wood en de trilogie 1Q84 zijn bekendste werken zijn – is de kans groot dat je alles van hem wilt lezen. Hij verkoopt miljoenen boeken en is zo populair dat er hele festivals rondom zijn nieuwste boeken worden georganiseerd.

Volgens filosoof Ype de Boer is dit niet alleen omdat zijn boeken spannend en goed geschreven zijn. Op een dieper niveau verhaalt zijn fictie van een fundamentele gespletenheid in het menselijk bestaan. Wanneer je zijn boeken leest lijkt het alsof Murakami je recht in je eigen ziel laat kijken.

In zijn lezing gaat Murakami-specialist Ype de Boer in op de existentiële waarden van Murakami’s boeken en in het bijzonder op zijn boek Hard-boiled Wonderland en het einde van de wereld. Wat kunnen Murakami’s verhalen ons leren over leven, liefde en dood? Wat zeggen zijn boeken over onszelf en onze hedendaagse (westerse) samenleving?

Ype de Boer is auteur van ‘Murakami en het gespleten leven’ (AUP). Hij promoveert momenteel aan de VU op het werk van de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben.

Sommige boeken veranderen de wereld, vertellen verhalen die tot die tijd ongehoord waren of weerspiegelen bepaalde maatschappelijke tendensen op zo een manier dat het bijna profetisch voelt. In de serie The Book Club praten we over belangrijke boeken en auteurs, en bekijken we de maatschappelijke veranderingen en uitdagingen die ze representeren.

If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.” (Murakami)

Meer informatie
Datum: Woe 3 april 2019
Tijd: 16:00 (inloop 15:30 u)
Locatie: Lecturehall A, Erasmus University College, Nieuwemarkt 1A

Ticket informatie
Toegang: gratis

Meld je aan! | Facebook event

Dit programma is toegankelijk voor alle EUR, EMC en EUC studenten en medewerkers Om het programma bij te kunnen wonen is het niet noodzakelijk om het boek gelezen te hebben, alhoewel wij dit van harte aanraden.