De Erasmus Universiteit over de actualiteit en het laatste academische onderzoek – dat is Studio Erasmus. Verrassend, prikkelend, maar altijd academisch verantwoord. Op dinsdag 10 december 2019 in Theater Rotterdam, staan o.a. op het programma:

  • De erfenis van Tinbergen – Het is op de dag af vijftig jaar geleden dat de Nobelprijs van de economie werd uitgereikt aan Jan Tinbergen, de grondlegger van de econometrie, oervader van het CPB en prominent hoogleraar aan de EUR. We praten met biograaf Erwin Dekker over de impact van zijn werk.
  • Cultuurstrijd in Nederland? – Socioloog Willem de Koster over het publieke debat dat op talloze terreinen polariseert, en dat allang niet meer te duiden is aan de hand van klassieke links-rechts tegenstellingen. Wie strijdt er op het terrein van integratie, klimaat en ongelijkheid nou eigenlijk tegen wie? Hoe zijn deze opvattingen te verklaren? En hoe zorg je dat de dialoog – bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner – niet in een loopgravenoorlog verzandt?
  • Is de Rotterdamse haven opgewassen tegen drugssmokkel? – Minicollege door criminoloog Lieselot Bisschop, die met haar team een omvangrijke studie deed naar drugs, criminaliteit en corruptie in de grootste haven van Europa.
  • Zelforganisatie in Kenia – Naomi van Stapele (Institute of Social Studies) over haar veldwerk in steden waar de overheid schittert door afwezigheid, en hoe lokale, bottom-up initiatieven de macht (soms succesvol, soms met desastreuze effecten) hebben overgenomen.

Met livemuziek van Renata Feliciangeli.

 

Meer informatie

Datum: Dinsdag 10 december 2019
Tijd: 20.30 – 21.45 uur (inloop met livemuziek vanaf 20.00 uur)
Locatie: Theater Rotterdam locatie Schouwburg
Moderatie: Geert Maarse
Toegang: gratis

Studio Erasmus is een programma van de Erasmus Universiteit, in samenwerking met Studium Generale, Vers Beton en Theater Rotterdam. Presentatie: Geert Maarse.