• Bevinden we ons op een kantelpunt in de geschiedenis? – Ja, zegt hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Jan Rotmans. In zijn nieuwe boek Omarm de Chaos beschrijft hij daarom ook precies wat nodig is om de grote transities van onze tijd (Covid-19, klimaatverandering) te doen slagen. En misschien nog wel belangrijker: welke praktische handvatten er zijn om zelf in beweging te komen.
  • Bestaat de rationele burger wel? – Will Tiemeijer over het onwrikbare geloof in de ondernemende, verantwoordelijke homo economicus. Met zijn onderzoek pleit de kersverse hoogleraar al jaren voor een realistischer perspectief op zelfredzaamheid. Kan een spoedcursus psychologie voor ambtenaren de volgende toeslagenaffaire voorkomen?
  • Is gedwongen anticonceptie wenselijk? – Sinds kort is het door een wetswijziging makkelijker om iemand tot anticonceptie te verplichten. Onderzoeker André den Exter vertelt wat dit voor de autonomie van het individu en de lichamelijke integriteit betekent. En hoe is het op het moment überhaupt geregeld met gedwongen opname en medicatie?
  • Een minicollege van Jiska Engelbert over waarom Rotterdam de concurrentiestrijd met andere steden wel aan moét gaan.
  • Hoe overstem je de onderbuik? – Annelien Bredenoord is als hoogleraar ethiek gespecialiseerd in de ethische dilemma’s waar we in de coronacrisis dagelijks mee te maken krijgen. Op 1 oktober startte ze bovendien als de nieuwe rector magnificus van de Erasmus Universiteit. Hoe voer je – in een sterk gepolariseerde samenleving – het gesprek over de fundamentele vragen van deze tijd?

Met livemuziek van Silas, Diego en Luna van het Erasmus Music Collective.

Meer informatie:
Datum: Dinsdag 30 November 2021
Tijd: 20:30 uur (inloop met livemuziek vanaf 20:00 uur)
Locatie: debatpodium Arminius, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam
Moderatie: Geert Maarse
Toegang: gratis

COVID check
Voor dit programma vragen we alle bezoekers vriendelijk een coronatoegangsbewijs bij de ingang te tonen met de CoronaCheck-app.

Studio Erasmus is een programma van de Erasmus Universiteit, in samenwerking met Studium Generale en Vers Beton