Nieuwe uitvindingen

Project Engineer Rivers Jasper van Eijk van The Ocean Cleanup, vertelt over de ‘Interceptor’. Deze nieuwste uitvinding van het team van Boyan Slat, sinds enkele weken te gast in de Maritiem Museum, verwijdert plastic uit de rivieren voordat het de oceaan bereikt. ‘The Great Bubble Barrier’ is een andere uitvinding waarbij het plastic naar de oevers van de rivier wordt gedreven door middel van luchtbubbels. Francis Zoet, vertelt hoe ze samen met twee vriendinnen op het idee kwamen en hoe het er inmiddels voor staat, sinds hun uitvinding ook echt in bedrijf is genomen. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse tech-ondernemer Richard Hardiman vertelt over de veelbewogen ontstaansgeschiedenis van de ‘WasteShark’. Met zijn uitvinding, geïnspireerd door de walvishaai (Whale Shark), haalt hij plastic uit de haven van Rotterdam.

De soep hebben we, maar wie heeft de ballen om het op te lossen?

Plastic uit de oceanen en rivieren halen is één deel van de oplossing, maar wat gebeurt er daarna? In het tweede deel van deze avond laten Rotterdamse innovatieve initiatieven zien hoe zij het recycle plastic bewerken en hergebruiken.

‘Het Maritiem Museum vertelt het verhaal van de impact van de maritieme wereld op ons leven, vroeger, vandaag en morgen’, zegt Bert Boer, algemeen directeur van het Maritiem Museum. ‘Met deze talkshow brengen we (Rotterdamse) maritieme innovaties bij elkaar en nodigen we uit tot een debat over mogelijke oplossingen voor plastic soep. We hopen hiermee verdere innovaties te stimuleren. Het zou mooi zijn als we onze bezoekers, waaronder hopelijk veel studenten, maritiem experts en technici, inspireren tot verder onderzoek’.

Zeemeermin

De talkshow wordt omlijst door zangeres en stemkunstenaar Stefanie Jansen die een voorproefje geeft van de sprookjesopera Undine. Een ecologisch sprookje over de magie tussen mensen en niet-mensen. Het verhaal van een aan plastic verslaafde zeemeermin.