De lunchlezingen serie Taboe wordt afgesloten met een lezing over de alternatieven binnen de geneeskunde. Hoe maak je onderscheid tussen kwakzalverij én nuttige aanvullingen binnen de reguliere zorg?

Erasmus MC is een academisch ziekenhuis en heeft daarmee wetenschappelijk onderzoek hoog in het vaandel staan. Het zet zich dan ook in tegen kwakzalverij en ontwikkelingen die niet te meten of testen zijn. Maar wat nu als er – wetenschappelijk – bewijs is voor oorspronkelijk ‘alternatieve’ geneeskunde? Wat zijn nuttige aanvullingen in de zorg, wat zijn de risico’s en de baten, en wat is regelrechte misleiding?

In deze derde lunchlezing scheidt Myriam Hunink het kaf van het koren binnen de integratieve en alternatieve geneeskunde. Ze gaat dieper in op het spanningsveld tussen wetenschap en deze omstreden geneeswijzen, over hoe dit wetenschappelijk onderzocht wordt en toegang kan vinden binnen de reguliere gezondheidszorg. Kan (en mag) de wetenschap iets leren van de homeopathie? Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen de alternatieve en integratieve geneeskunde? En welke rol spelen complementaire geneeswijzen momenteel in de reguliere zorg?

Prof. Myriam Hunink is hoogleraar Radiologie en Klinische Epidemiologie aan Erasmus MC, en adjunct-hoogleraar Health Decision Science aan Harvard T.H. Chan School of Public Health. Haar onderzoek richt zich op beeldvormende diagnostiek, preventie, mind-body interventies, chronische stress bij zorg professionals, en de methodologie van klinische trials.

Meer informatie
Datum: maandag 4 juni
Tijd: 13.15 – 14.15u (Inloop 13.00u) LET OP: ANDER TIJDSTIP DAN GEWOONLIJK
Locatie: Queridozaal, Onderwijscentrum, ErasmusMC
Toegang: gratis. Ik ben er bij!
I.s.m. Capita Selecta – MFVR. Inclusief gratis broodje.