De eerste lezing in de lunchlezingenserie Taboes staat in het teken van seks; want alhoewel er veel over seks wordt gesproken, worden problemen in je seksleven juist helemaal niet gemakkelijk gedeeld. 

Aan seks valt niet te ontkomen: seks is overal, er wordt vrijelijk over gesproken, we zien het terug in de media en het wordt volop nagejaagd. We verlangen naar passie, avontuur en bevrediging. Het hebben van seks is een belangrijk onderdeel in ons leven, of zo wordt het in ieder geval gepresenteerd. Maar wat als je problemen tegenkomt in je seksleven? Als het niet lukt om seks te hebben, of als je herhaaldelijk geen zin hebt?

Het publiekelijke beeld van seks is nogal eenzijdig; het is lekker, passievol, en met een swipe te ´verkrijgen´. Het lijkt wel ‘taboe’ als je het niet vaak en met veel plezier doet, of als je er weinig tot geen behoefte aan hebt. Maar klopt deze afspiegeling wel van wat er zich achter gesloten slaapkamerdeuren afspeelt? Onderzoek wijst uit dat de man helemaal niet zo vaak zin heeft of zo gemakkelijk een erectie krijgt als het soms lijkt. De helft (!) van alle vrouwen tot 25 jaar hebben pijn bij het vrijen. Bij sommige vrouwen is penetratie – van vinger tot penis – zelfs helemaal niet mogelijk, zoals in het geval van vaginisme.

Over deze en andere, veelvoorkomende seksuele problemen bij mannen en vrouwen gaat de lezing van seksuoloog Hester Pastoor, waarbij zij ingaat op de daarbij horende sociale stigma’s en de praktijk van een seksuoloog.

Dr. Hester Pastoor is sinds 2007 werkzaam als seksuoloog in het Erasmus MC aan de afdeling Gynaecologie en Verloskunde. Haar interesse en expertise ligt op het gebied van seksualiteit in relatie tot somatische ziekten.

Geïnteresseerd? Kijk bijvoorbeeld van te voren Anne van Campenhout´s documentaire My Fucking Problem.

Datum: dinsdag 8 mei 2018
Tijd: 12.30 – 13.30 uur
Locatie: Collegezaal 1, ErasmusMC
Toegang: Gratis. Zet jezelf op aanwezig!

I.s.m. Capita Selecta – MFVR. Inclusief gratis broodje.